Het is nu de tijd van jaarmarkten en brocantes, met hier en daar een najaarskermis. Een van de klassiekers op zulke evenementen zijn zeker de smoutebollen. Maar waar komen die eigenlijk vandaan? Zijn smoutebollen/oliebollen iets 'van bij ons', zeg maar van de lage landen? Volgens de Fransen alvast wel. Croustillons hollandaises leest men er nog hier en daar.
Gefrituurd deeg blijkt van overal en nergens te komen. De Indische gulgula of Spaanse churros, bijvoorbeeld. Ze zijn al herkenbaar sinds de oudheid. Egyptenaren en Feniciërs frituurden gerezen deeg in olie. Ook de Romeinen aten er. Het gebruik kent zoveel vormen in de wereld, denk maar aan de doughnut en de Berlijnse bol (Pfannkuchen in het Duits). Ook dat zijn eigenlijk smoutebollen.
Het feit dat heel Vlaanderen spreekt van smoutebol geeft het meer anciënniteit dan het Nederlandse oliebol. Smout werd gebruikt lang voor keukenolie zich verspreidde. Dat laatste was een typisch koloniaal product van de aardnoot (arachide) of de oliepalm, beide oorspronkelijk uit de Franse kolonies. Die plotse overvloed van olie was het startpunt voor oliebollen op de markt, maar ook voor frieten en natuurlijk ook mayonaise.
Frituren is energetisch zuiniger (vandaag zeggen we 'duurzaam') dan koken in water, door de lagere soortelijke warmte wordt vet sneller heet en het verdampt ook minder dan water. Dat is de reden waarom je op kermissen meer gefrituurde voeding vindt dan soep.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.