Het was een jonge Albanese vrouw die ik er voor het eerst over hoorde praten, ze sprak van trahana en ze zei dat het een soort poeder was om eten van te maken. “Als mijn moeder volgende week uit Albanië op bezoek komt, dan zal ik je wat laten proeven.
Maar zolang kan ik niet wachten. Ik ging de straat op en sprak een andere Albanees aan. Die had er nog nooit van gehoord. “Dat zal iets voor moslims zijn,” mompelde hij. Een Turk die erbij was komen staan, krabde zich achter de oren en zei plots: “Ja, natuurlijk! Dat is traditioneel in Anatolië, het is een poeder en je maakt er soep van.” Ik heb nog wat winkels besnuisterd, maar er is blijkbaar geen tarhana te vinden in Laken.
Dan maar op het net gaan zoeken en daar zag ik een zeer instruerend filmpje over hoe het wordt gemaakt. En het is een wel héél bijzonder recept. Tárhana (klemtoon op de eerste lettergreep) wordt weleens beschreven als 'de oudste vorm van pakjessoep'.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.