Het gevoel is al jaren aan het groeien. Ik heb wat met aubergines.
Mijn moeder kocht ze al toen ik nog klein was, ook al was aubergine toen weinig populair. Vandaag nog steeds niet. Belgen eten er gemiddeld 349 gram per persoon en per jaar van. Dat is één aubergine!
Thuis eindigden ze meestal in een ratatouille, een kleurrijke manier om véél groente op te dienen. Ze werden ook weleens gevuld en in de oven gestoken. Maar in bereidingen was ik altijd wat teleurgesteld. Ze smaakten zompig en de feestelijke paarse kleur bleekte af tot lichtbruin. Waarom waren de melanzane in de Italiaanse restaurants dan wél zo mooi zwartpaars? Het heeft met twee dingen te maken: enthousiasme tijdens de bereiding en kruiken vol olie! Iedereen met een keuken kent de legendarische capaciteit van aubergines om olie op te slorpen. Als die olie ook nog eens gloeiend heet is, dat behoudt de vrucht haar donkere kleur: voorafgaandelijk zouten en persen is zelfs niet echt nodig. Mijn moeder was spaarzaam met vet en zout in de keuken, ook de gaartijd werd altijd kort gehouden. Dat is allemaal 'gezond en wel', maar met aubergines geeft dat niet de beste resultaten.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.