Een Franse kennis, ze woont in Grenoble, is een ware reisduif. Ze heeft op verschillende plekken in de wereld gewoond en wel heel wat landen bezocht. Een tijd geleden trok ze in haar stad naar het plaatselijke reisbureau met de vraag of ze informatie hadden over Duitsland. De Franse reisbureaucraat keek vreemd op en sprak: “Duitsland? Wie wil daar nu heen? Er valt niets te zien en men eet er alleen maar worst.”
Is dit racisme of xenofobie? Ik ben nu toch al meerdere malen door Duitsland getrokken en steeds werd ik aangenaam verrast door de rijkdom en creativiteit van de plaatselijke keuken. Ik denk dan voornamelijk aan burgerlijke of boerenkeuken. Sterrenkeukens zijn er overigens ook: in de Michelin voor Duitsland voor 2021 staan er 10 restaurants met drie sterren, 41 met twee en 259 'gewone' sterrenrestaurants. Alleen maar worst?
De Duitsers hebben honger geleden vanaf pakweg de vereniging van het land in 1870 tot de heropbouw van 1950. Zoveel oorlogen hadden de bodem uit hun pan geslagen, voor zover ze nog een pan hadden. Maar na 1950 kwam er heel snel welvaart, wat uitdraaide op wat de Duitsers de Fresswelle, de Vreetgolf noemen. En nog vandaag zijn de porties er – ahum – ruim, iets wat ze zelf Deftiges Essen noemen. Zo herinner ik mij een portie 'gewone' puree in het Paulaner Brauhaus in München waar ik met moeite overheen kon kijken en die leek te bestaan uit half aardappel en half boter. Tot op mijn sterfbed zal ik mij die met een warme glimlach herinneren. Het Eisbein ernaast was tot een anekdote gekrompen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.