Even de koloniale keuken opzij, er is nog een groot feest te vieren.
Op 1 februari is het Chinees Nieuwjaar. Ik denk niet dat er dit jaar een optocht zal zijn, het is nog altijd coronatijd. Eigenlijk heet dat gebeuren in de literatuur het Lentemaanfeest (of het maanlentefeest, 'Lunar Spring Festival'), maar de rest van de wereld, onder wie veel Chinezen zelf, vinden de term Chinees Nieuwjaar niet eens zo'n slecht alternatief.
Chinees Nieuwjaar duurt ongeveer veertien dagen, heb ik geleerd. Het begint met het 'Nieuwjaar', dit jaar op 1 februari dus, maar duurt tot het lampionfeest van 15 februari. Sommigen beweren dat dit laatste feest de échte Sint-Valentijn is, want in vroeger tijden kwamen meisjes en vrouwen niet vaak buiten. Op 15 februari van dit jaar moet je met zijn allen buitenkomen, elkaar ontmoeten en naar de maan en de sterren staren.
Maar goed, terug naar het begin. Net zoals in andere culturen op aarde gaan Chinese feesten vooral langs de keuken. Inzicht krijgen is niet makkelijk. Ik ben geen Chinees en kan mij moeilijk verplaatsen in de diepere betekenis van dit feest. Er zijn dozijnen recepten die op zijn plaats zijn in deze feestelijke periode. Maar ik wou toch een van de vele uitingen ervan belichten, omdat dit fenomeen best grappig is en makkelijk thuis te doen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.