Danny Vileyn BRUZZ ACTUA 1691

| Danny Vileyn, 30 jaar journalistiek met focus op Brussel achter de kiezen.

Column

Vileyne gedachten: sekswerkers

Danny Vileyn
© BRUZZ
29/02/2020

Terwijl ik de Aarschotstraat afloop op weg naar Utsopi, de belangenvereniging van, voor en door sekswerkers, moet ik denken aan Café De Soldaat bij Maria (jawel, in het Nederlands). Het was het enige 'gewone' café tussen de bars of bordelen, zoals u wil, in het eerste deel van de Aarschotstraat. Mijn vriend en ik gingen er af en toe pinten pakken na afloop van de avondles Nederlands in een privéschool in de Noordwijk.

Dertig jaar Brusselse journalistiek

Dertig jaar puur Brusselse journalistiek heeft BRUZZ-redacteur Danny Vileyn erop zitten. Tweewekelijks blikt hij terug op wat hem van die drie decennia is bijgebleven. 

Deze thema's verschenen eerder:

  • Kosmopolitisch Brussel
  • Katholiek Brussel
  • Vrijzinnig Brussel

Het waren de late jaren 1970 en 'Denis' van Blondie was het succesnummer van de jukebox: honderden vijffrankstukken heb ik erin gestoken. De klanten waren niet zozeer hoerenlopers, maar ambtenaren die bleven hangen na de kantooruren. Het was er best gezellig en je kon er af en toe een praatje slaan met een prostituee die er tussen twee klanten in een koffie kwam drinken. Klanten ronselen werd er niet toegelaten, er werd hoofdzakelijk Nederlands gesproken.

Ik ben er ooit verzeild op een woensdagnamiddag – ik moest pas een uur later lesgeven dan ik dacht - en heb er wat zitten lezen in Bonjour Tristesse van Françoise Sagan. Dat was het boek dat ik toen aan het lezen was, maar nu besef ik dat mijn gedrag behoorlijk aanstellerig was, al twijfel ik eraan of iemand het opgemerkt heeft.

"Het is pas vijftien jaar later, toen ik journalist was, dat ik het verschil heb leren kennen tussen de bars aan de Aarschotstraat in Schaarbeek en de carrés in Sint-Joost"

Danny Vileyn, BRUZZ-redacteur

Het is pas vijftien jaar later, toen ik journalist was, dat ik het verschil heb leren kennen tussen de bars aan de Aarschotstraat in Schaarbeek en de carrés in Sint-Joost. Carrés zijn geen publieke plaatsen, het zijn benedenverdiepingen van privéhuizen die verhuurd worden (werden) aan één prostituee.

Ik ben voor de eerste keer in een carré geweest toen ik voor Het Laatste Nieuws - in die tijd nog aan de Jacqmainlaan - werkte. Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure, beide van liberale signatuur, waren de enige kranten die in een verzuild medialandschap op een ongedwongen manier zeer regelmatig sekswerkers aan het woord lieten.

Tot in de vroege jaren 1990 had Het Laatste Nieuws de gewoonte om prostituees op foto onherkenbaar te maken met een zwart bandje voor de ogen. Op een drukke zondag liep het echter mis: tussen de redactie en de drukkerij waren de bandjes van een foto gevallen - alles gebeurde nog op papier. Het meisje was niet onherkenbaar. De sekswerkers zijn persoonlijk naar de redactie gekomen om te zeggen wat ze ervan dachten.

Drie decennia later schiet er van de relatief ontspannen sfeer in de Sint-Joostse Noordwijk niet veel meer over. Er is leegstand en het is er vuil. Sekswerkers met veel jaren op de teller vertellen met heimwee over de tijd dat Guy Cudell en Jean Demannez burgemeester waren.

Natuurlijk waren er toen ook problemen en ook toen protesteerden ze tegen taksen, maar zo vertelt Marie in het salonnetje van Utsopi, sekswerkers en gemeentebestuur kwamen tot een vergelijk en ook met de eigenaars die tevreden waren met redelijke huurprijzen waren de verhoudingen niet slecht. Nu heersen er de huisjesmelkers.

Anno 2020 wil de PS-SP.A-meerderheid de prostituees weg. “Als er zware problemen zijn, zoals geweld, moeten we een beroep doen op de Ecolo-Groen-oppositie,” zegt Marie.

“Voor Emir Kir en de meerderheid bestaan we niet.” Maar het grootste probleem is volgens de drie sekswerkers met wie we spraken de stigmatisering. Sekswerkers willen niet als Untermenschen behandeld worden. “Luister eerst naar ons verhaal en oordeel dan,” klinkt het. Dat heb ik gedaan.

Vileyne gedachten

Dertig jaar puur Brusselse journalistiek heeft BRUZZ-redacteur Danny Vileyn erop zitten. Nu blikt hij om de twee weken terug op wat hem van die drie decennia is bijgebleven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Column , Vileyne gedachten , sekswerkers , prostitutie , Jean Demannez , Guy Cudell , Danny Vileyn

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni