'Wat is jouw favoriete boek?' Muntpunt vroeg het aan Brusselaars met een voorliefde voor literatuur. Mensen zoals jij en ik, met verschillende smaken, perspectieven en verhalen. Vandaag: het lievelingsboek van Samira Zaïbat (39) die werkt als projectmanager voor de EU en woont in Vorst.
De leestip van Samira Zaïbat: 'Een vrouw apart. En de stad' van Vivian Gornick
Haar keuze:
Een vrouw apart. En de stad van Vivian Gornick, 2019, Nijgh & van Ditmar, 208 p. (vertaald door Caroline Meijer)
Waarom koos je dit boek?
Ik wilde breken met de literaire canon die vooral bestaat uit mannen en koos dus een boek van een vrouwelijke auteur. Vivian Gornick is een vooraanstaande feministe die menselijke relaties in onze tijd behandelt. Het gaat daarenboven over één van de steden die je wel moét bewonderen als cultuurliefhebber: New York.
Hoe was je leeservaring van Een vrouw apart. En de stad?
Heel aangenaam. Het boek leest heel vlot door de korte anekdotische hoofdstukjes, die vaak wel héél gelaagd of complex zijn. Gornick besluit niet vaak iets, ze verhaalt simpelweg gebeurtenissen en laat de lezer ze interpreteren. Ik las het samen met mijn Nederlandstalige vriend en we hadden vaak een verschillende interpretatie, wat het boek interessant maakt.
Waarom zou je het aanraden aan anderen?
Gornick citeert veel, waardoor je tijdens het lezen van het boek een reis maakt doorheen de literatuurgeschiedenis. Daarnaast is het een soort van reis naar New York in tijden van lockdown. De menselijke relaties en hun evolutie doorheen de 20ste en 21ste eeuw, met op de achtergrond de artistieke wereld van New York, zijn heel fascinerend. Je gaat via dit boek ook automatisch een blik werpen op je eigen stad en zijn intermenselijke evolutie. Al is de stad New York erg aanwezig in het karakter en de gedragingen van de mensen in het boek, de relaties en gebeurtenissen belichten universele thema’s en bepaalde voorvallen zouden zich ook in Brussel kunnen afspelen. In het New York van Gornick lijkt er meer individualisme en een cultureel klassenbewustzijn aanwezig te zijn dan in Brussel.
Welke passage is jou het meeste bijgebleven uit het boek?
Geen passage specifiek, maar wel een relatie. De relatie tussen Vivian en haar boezemvriend Leonard komt steeds terug en is een ijkpunt doorheen het boek. Van in het begin is het duidelijk dat ze elkaar aantrekken en afstoten omwille van hun levensstijl en filosofie. Ze wonen allebei alleen in New York en vinden elkaar in een gevoel van uitgesloten te worden vanwege hun levenskeuzes en geaardheid. Ze kunnen elkaar niet missen en komen elke week samen, maar ook niet meer dan dat, anders wordt het toxisch. Samen gaan ze op in hun pessimistische en kritische blik op de wereld en voornamelijk de kunstwereld van New York.
Wat zijn voor jou de ingrediënten van een goed boek? En waar knap je op af?
Ik hou van boeken of verhalen die imponeren door een klaarblijkelijke eenvoud in de vertelling. Afknappers zijn boeken die te veel proberen en dus het dromen beletten.
Waarom lees jij?
Ik lees om stil te staan bij de dingen des levens. Lezen is een alternatieve manier om te reizen. Ik neem er ook graag mijn tijd voor, leesplezier is voor mij in het park of op café neerzitten met een boek en de tijd rustig voorbij zien stromen.
Hoe ziet jouw ideale zomerdag in Brussel eruit?
Eerst fietsen naar het Vossenplein om een koffie te drinken op een terras en daar naar de mensen te kijken. Dan naar een park om een openluchtvoorstelling te bekijken, te picknicken, een boek te lezen… Met vrienden afspreken voor een aperitief en daarna de dag samen afsluiten in de cinema.
Dit artikel maakt deel uit van de serie '1 Stad, 19 Boeken', een project van Muntpunt en de Brusselse bibliotheken. De volledige boekenlijst vind je op de website van Muntpunt.
1 Stad, 19 Boeken (2021)
Lees meer over: Brussel , Expo , 1 Stad, 19 Boeken (2021) , Samira Zaïbat , Muntpunt , boekentip , leesambassadeurs , Vivian Gornick