| De 'lynchmuur' zoals ze er nu uitziet, geïnspireerd op een politieke moordpartij in de 17de eeuw

Bonom mag eigen muur overschilderen in Brigittinenwijk

SDS
© BRUZZ
20/09/2018

De Brusselse gewestelijke huisvestingsmaatschappij (BGHM) heeft graffitikunstenaar Bonom uitgekozen om een kunstwerk te maken op dezelfde muur aan Kapellekerk waarop hij twee jaar geleden vermoedelijk een iconisch lynchtafereel schilderde. Komende zaterdagavond start de straatkunstenaar de samenwerking met een performance op het plein voor het gebouw.

De wedstrijd die de huisvestingsmaatschappij had uitgeschreven zou normaal eind 2017 voor een nieuwe muurschildering gezorgd hebben, maar de procedure liep enige vertraging op. Maar nu heeft de jury dus een selectie gemaakt. "Vijf kunstenaars waren geïnteresseerd, drie kunstenaars hebben een project ingediend", zegt Sara Van den Eynde van de BGHM.

Het was het participatieve traject dat Bonom voorstelde dat de jury overtuigde. Door zijn initiatief wordt er volgens de huisvestingsmaatschappij een brug geslagen tussen street art en de wijkbewoners.

Derde keer

In januari 2017 verscheen op de muur van het socialehuisvestingblok Les Brigittines plots een bloederige muurschildering over de hele lengte van het gebouw. Kenners herkenden er meteen een verwijzing in naar een werk van de 17de-eeuwse schilder Jan de Baen, De lijken van gebroeders De Witt. Dat beeldt de dubbele moord op de Nederlandse regenten Johan en Cornelis De Witt uit.

Vincent Glowinski, alias Bonom, kwam meteen in beeld als auteur, maar bevestigde noch ontkende. Bonom had eerder wel al toegegeven de maker te zijn van een fresco dat tot 2014 dezelfde muur sierde. Het was een schildering van een slangenmens, met het hoofd van zijn toen pas overleden vader. De tekening werd weggehaald toen het gebouw gerenoveerd werd.

Inspraak

Tijdens een buurtfeest van de Brigittinenwijk komende zaterdag kunnen toeschouwers 's avonds om 20.30 uur met Bonom deelnemen aan de performance Human Brush, op het plein tussen de Spiegelstraat en de Brigittinenstraat. "Dit is de enige publieke performance die wordt voorzien", zegt Van den Eynde. "De andere contacten zijn beperkt tot de bewoners van het gebouw, en zullen in kleinere groepjes en workshops plaatsvinden."

De performance werd gecreëerd door Vincent Glowinski in samenwerking met Jean-François Roversi voor het ontwerp van de video-installatie, en Eric Desjeux voor de live muziek.

Vanwege de inspraak van de buurt staat nog niet precies vast wat er met de gevel gebeuren gaat. "Of de huidige graffiti bewaard blijft, getransformeerd wordt, of bedekt, zal worden bepaald in samenspraak met de bewoners", zegt Van den Eynde. Ook wanneer het participatieve proces precies ten einde loopt, is nog niet beslist, klinkt het bij de BGHM.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , culture , Cultuurnieuws , Bonom , Vincent Glowinski , Brigitinnes , expliciete muurschildering , muurschildering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni