Vertegenwoordigers van de cultuursector pleegden woensdag overleg met de Vlaamse regering over de besparingen. "Dit gesprek was nodig, maar kwam veel te laat.”
Cultuursector aan tafel met Vlaamse regering: ‘Besparingslogica is heilig'
Eind november schreef de kunstwereld een open brief die door zo'n 400 Vlaamse kunstenaars ondertekend werd. In de brief klaagde de sector onder meer een gebrek aan overleg over de besparingen aan. Woensdag nodigde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) daarom enkele vertegenwoordigers van de cultuursector uit. Naast Jambon en zijn collega's Lydia Peeters (Open VLD) en Benjamin Dalle (CD&V) zaten Michael De Cock (KVS), Joke Quaghebeur (Open Doek), Matthijs De Ridder (VAV) en Tom Kestens (Galm) aan tafel.
"Dat die partijen aan tafel zaten, zegt al iets. Er is de intentie om te overleggen en dat is meer dan dat er voordien was, al is daarmee niets opgelost", zegt Tom Kestens aan BRUZZ. “Het gesprek was nodig, maar kwam veel te laat.”
Volgens Kestens verliep het gesprek openhartig en konden de betrokken partijen hun gevoeligheden toelichten. “We kregen te horen dat de regering fel benadrukte dat het beleid de cultuursector niet wil of zal bevoogden”, aldus Kestens. De cultuursector vreesde dat dat wel de bedoeling was. "We hopen dat minister Jambon en zijn collega's dat op een breed publiek forum nog eens zullen herhalen."
‘Heilige besparingen’
Jambon herhaalde de intentie om het jaarbedrag voor de projectsubsidies, 3,5 miljoen euro, in januari te voorzien, om vervolgens op zoek te gaan naar extra middelen bij de begrotingswijziging. “Uitspraken over de projecten zijn een intentie en nog geen belofte", vult Michael De Cock aan. “Gesprekken waarin waardering voor ons werk wordt uitgesproken veranderen natuurlijk niks aan de realiteit. We rekenen erop dat de minister woord houdt want het wordt sowieso moeilijk.”
Kestens onthoudt ook dat er bij de Vlaamse regering een langetermijnvisie ontbreekt. “Zij weten nog niet hoe groot de impact van de besparingen gaat zijn”, vertelt Kestens nog. “In de sector voel ik een wil om vooruit te gaan. Dat wil ik ook bij de regering zien, maar dat heb ik gisteren nog niet gehoord. Ze zitten vast in de besparingslogica. Die is heilig.”
Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , Cultuur , besparingen cultuursector , besparingen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.