1799 Uitgaanswereld Fuse 2

| Feestgangers in technoclub Fuse.

Fuse mag opnieuw open onder voorwaarden, leiding nachtclub blijft sceptisch

JP
© Belga - BRUZZ
25/01/2023
Updated: 26/01/2023 07.24u

Een nieuwe beslissing van Leefmilieu Brussel zorgt dat Fuse terug open kan als nachtclub. Maar, daar zijn wel strenge voorwaarden aan verbonden, die de leiding van de nachtclub nog steeds doet twijfelen over de toekomst van de zaak. Ondertussen pleit de Brusselse politiek voor een nieuwe regelgeving.

Leefmilieu Brussel kwam woensdagnamiddag tot een nieuwe beslissing rond de overlast van discotheek Fuse. De technotempel mag opnieuw twee dagen per week open als nachtclub tot in de vroege uurtjes.

De nieuwe voorwaarden van Leefmilieu Brussel laten hogere geluidsnormen toe op bepaalde tijdstippen. Zo mag er enkel luide muziek gespeeld worden op het gelijkvloers en de eerste verdieping. De vergunning laat geen lawaai toe op de tweede verdieping. Fuse mag bovendien slechts twee dagen per week, met een maximum van 90 evenementen per jaar open en dat van 23 uur 's avonds tot 7 uur 's ochtends.

Misschien wel de belangrijkste voorwaarde is dat Fuse de akoestische problemen binnen twee jaar oplost, of anders verhuist. In welke mate dat haalbaar is, is nog niet duidelijk. Fuse heeft in het verleden al veel geïnvesteerd in isolatie tegen het geluidsoverlast. "Bijkomende werken kosten waarschijnlijk miljoenen euro's," constateert Alya Dirix, woordvoerster van de Brusselse Nachtraad.

Met de nieuwe beslissing hoopt Leefmilieu Brussel een goed evenwicht te vinden tussen het economische en culturele karakter van Fuse en het welzijn van de omwonenden. "Het doel was niet om de inrichting te sluiten, maar om het geluidsniveau voor de omwonenden te verminderen", verklaart Leefmilieu Brussel.

Maron wil taskforce voor verhuis

De Brusselse minister van Omgeving Alain Maron (Ecolo) is tevreden dat de Brusselse nachtclub Fuse opnieuw twee dagen per week open kan. "Ik ben blij dat de dialoog met alle betrokken partijen ertoe heeft geleid dat het feest kan herbeginnen", zegt Maron woensdagavond via zijn woordvoerder. "We werken nu aan meer structurele oplossingen."

Die ziet Maron in een verhuis van de Fuse, die zich nu in de Brusselse Marollen-wijk bevindt, naar het centrum van de stad, en dat binnen twee jaar. Een taskforce moet zoeken naar een plek waar de nachtclub "optimaal kan functioneren en de overlast beperkt blijft".

De minister geeft nog aan dat de klachten van buurtbewoners over geluidsoverlast gingen, en dat er een reëel probleem is met de levenskwaliteit en de gezondheid van de bewoners van de hoofdstad.

'Nieuwe regelgeving is nodig'

De Nachtraad laat weten dat hun voorstellen om het nachtleven te beschermen van kracht blijven. "Dit keer is het Fuse, de volgende keer een andere club. We hebben een wettelijk kader nodig," stelt Dirix.

Dat is ook de mening van burgemeester Philippe Close (PS), die op Twitter om 'een duurzame oplossing' vraagt en stelt dat 'de wetgeving herbekeken moet worden'. Ook Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels - Vooruit) stuurt op Twitter aan op nieuwe regelgeving.

Een tweetal weken geleden liet Fuse via haar sociale media onverwacht weten dat het een technische sluiting doorvoerde. Na een klacht van een buur had Leefmilieu Brussel beslist dat het enkel tot 02.00 uur 's nachts mocht open blijven en de geluidsnorm van 95 decibel niet mocht overschrijden. Die beslissing wordt nu aangepast, doordat Fuse nieuwe elementen naar voren heeft gebracht. Zo is mogelijk een verhuis in de maak.

'Bang dat we weer zullen moeten sluiten'

Fuse heeft via haar sociale media laten weten dat het zal heropenen aan de voorwaarden die ze kreeg opgelegd door de nieuwe beslissing van Leefmilieu Brussel. Al vindt ze die nog steeds te streng. "We zijn bang dat we weer zullen moeten sluiten", klinkt het.

Zo zou de beperking tot 2 openingsdagen per week de club veel parten kunnen spelen. Speciale weekends zijn op deze manier uitgesloten en sluiten om 07uur 's ochtends zou vele bezoekers, ook uit het buitenland, weghouden. Fuse, zo gaat het bericht verder, is gered van een onmiddellijke sluiting, maar de toekomst voor bezoekers, artiesten en werknemers blijft onzeker. Ook wijst de leiding van de club op de petitie ter ondersteuning van de heropening. Die haalde op korte tijd 65.000 handtekeningen.

Advocaat buurman

Henri-Paul Mukendi, de advocaat van de buurman, zegt aan BRUZZ dat hij woensdagavond nog met zijn cliënt samenzit om te beraadslagen over eventuele stappen tegen deze beslissing. "Mijn cliënt heeft het helemaal gehad met het lawaai en de hinder van Fuse. Ik betwijfel of hij met de nu opgelegde voorwaarden kan leven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Fuse , Leefmilieu Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni