De KU Leuven Bibliotheken, de Koninklijke Bibliotheek van België en Google gaan belangrijke gedigitaliseerde historische documenten toegankelijk maken voor het brede publiek. De drie partners hebben daarvoor recent een overeenkomst ondertekend, zo meldt de KU Leuven donderdag.
Koninklijke Bibliotheek maakt duizenden historische boeken toegankelijk voor brede publiek
De KU Leuven en de Koninklijke Bibliotheek willen beide werken aan een toegankelijkere dienstverlening op vlak van historische documenten. "Meer informatie online zetten, de toegang tot die informatie verbeteren en onderzoek faciliteren zijn onze huidige prioriteiten", zegt Sara Lammens, algemeen directeur ad interim bij de Koninklijke Bibliotheek.
In totaal zijn meer dan 80.000 gedigitaliseerde werken geselecteerd. De komende jaren worden ze voor iedereen vrij toegankelijk gemaakt via zowel Google Books als de bibliotheekcatalogi van de instellingen zelf. In de loop van dit jaar zal de samenwerking van start gaan.
Tijdens de eerste fase komen 25.000 boeken van de Koninklijke Bibliotheek van België ter beschikking, zegt woordvoerster Hanna Huysegoms van de KBB. Deze worden ook doorzoekbaar gemaakt voor ze op Google Books worden gezet.
Het gaat om boeken die in de 17de en 18de eeuw werden gedrukt in Brussel. Concreet gaat het om de grootste verzameling oude en zeldzame boeken van de hoofdstad van de voormalige Zuidelijke Nederlanden, met bijzondere aandacht voor publicaties in het Frans, Nederlands, Spaans en Latijn.
Daarnaast wordt een collectie van bijna 7.000 brochures en folders van de tijd van de Brabantse Omwenteling (1789-1790) openbaar gemaakt, net als 32.000 brochures, folders, catalogi, almanakken en andere documenten.. Ze gaan over thema’s zoals kunst, poëzie, toneel, geschiedenis, politiek, geneeskunde, reizen, dagelijks leven….
Het is niet de eerste keer dat Google Books documenten van een Vlaamse universiteit in zijn collectie opneemt. Eerder werd er ook al een overeenkomst getekend met de Universiteitsbibliotheek van Gent.
Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , Expo , digitalisering , Koninklijke Bibliotheek van België