1690 RESTO wolf

| Foodtempel Wolf beslist om tijdelijk tot eind augustus te sluiten omdat het sop de kool voorlopig niet waard is.

'Faillissement dreigt voor 1.200 Brusselse restaurants'

ADD, EC
© BRUZZ
03/08/2020

De Brusselse horeca vreest een golf van faillissementen vanaf het najaar. Dat zegt federatievoorzitter Philippe Trine maandag. "Het was voor veel zaken al moeilijk, maar sinds de laatste aanpassing van de veiligheidsmaatregelen is het echt een ramp." De federatie denkt dat minstens 30 procent van de restaurants de boeken zal moeten toedoen.

Dan kunnen we maar beter even sluiten, dachten de uitbaters van foodmarket Wolf toen ze hun aantal klanten zag slinken. "Om deftig te draaien heeft Wolf zo'n vijftienhonderd dagelijkse bezoekers nodig. We zitten momenteel amper aan de helft," zegt oprichter Thierry Goor. "We zouden een deel van de restaurants kunnen sluiten om zo de schade te beperken, maar dan valt de hele Wolf-ervaring weg, en dat willen we niet. Die ervaring draait volledig rond keuzemogelijkheden: een breed aanbod aan diverse gerechten. We sluiten liever volledig dan daarop in te boeten."

De deuren van de foodmarket blijven nu minstens tot eind augustus dicht. Goor laat weten dat het niet alleen de toeristen zijn die hun weg naar de foodmarket niet meer vinden, maar vooral ook de Brusselaars zelf. "Zelfs studenten raken niet meer tot bij ons," zegt hij. Al is Wolf zeker niet de enige Brusselse horecazaak die het sop de kool niet meer waard vindt. In juli kondigde Muntpunt Café al aan voor onbepaalde tijd te sluiten, om "onder betere omstandigheden" weer te openen. Brasserie de la Presse in de Koningslaan en het MIM, bovenop het Muziek Instrumenten Museum, zijn al sinds de start van de lockdown in maart dicht.

Bij de Brusselse horecafederatie zien ze vooral de afgelopen week - sinds de laatste aanpassing van de federale veiligheidsmaatregelen - veel restaurants en cafés in de problemen komen. "Het is een ramp", zegt voorzitter Philippe Trine.

'Een derde failliet'

"Veel zaken hadden het de voorbije maanden al moeilijk, maar nu mensen enkel nog in hun eigen bubbel mogen gaan eten, is het voor sommige restaurants zo goed als onmogelijk geworden", aldus Trine. "Er zijn restaurants die nu al tijdelijk sluiten of die bijvoorbeeld zeggen dat ze op vakantie zijn, maar niet meer gaan heropenen."

Een precies aantal kan Trine daar nog niet op kleven, maar Horeca Brussel vreest minstens 30 procent faillissementen voor het einde van het jaar. Dat komt neer op 1.200 restaurants in heel Brussel, snackbars en frituren inbegrepen. "De vakbonden spreken zelfs over 40 procent", aldus Trine. "Het zullen vooral kleine zelfstandigen zijn, die maar maximaal vier personeelsleden tewerkstellen."

'Er circuleren verschillende voorspellingen over het aantal faillissementen. Wij volgen de situatie op'

Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie

Barbara Trachte (Ecolo), staatssecretaris voor Economische Transitie en Onderzoek in de Brusselse Hoofdstedelijke regering

Dat personeel is trouwens voor een groot deel nog niet opnieuw aan de slag. In de maand juni waren net geen 7 op de 10 Brusselse horecawerknemers tijdelijk werkloos, zo bleek uit de laatste cijfers van hr-dienstverlener Acerta. Een groot deel van hen zijn jobstudenten. Over de maand juli heeft Acerta nog geen cijfers.

Of er daarom ook snel nieuwe premies of overheidssteun komen, is evenwel niet duidelijk. Staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) zegt "de situatie van dichtbij op te volgen", maar wil de balans pas opmaken na de zomer. Dat zegt haar woordvoerder Nicolas Roelens aan BRUZZ. "Er circuleren verschillende voorspellingen over het aantal faillissementen, maar pas vanaf september zullen de eerste signalen beter zichtbaar zijn", aldus Roelens. Ook Trine zegt dat het voor de cafés nog afwachten is tot na de zomer, wanneer de terrassen wat minder volk zullen trekken.

In september komt het Gewest wel met een nieuw soort lening voor kleine zelfstandigen, de zogenaamde proxi-lening. Die stemt overeen met wat in Vlaanderen de winwinlening heet. Met de proxi-lening kunnen particuliere Brusselaars zelf investeren in restaurants of cafés in hun buurt of kennissenkring, maar wordt dat bedrag beheerd door het Gewest. De (bevriende) zelfstandige kan dan lenen aan een lage rente, terwijl de investeerder een voordeel krijgt via belastingskredieten.

Kiwi Café Vlaamsesteenweg_tijdelijk dicht

| Ook in de Vlaamsesteenweg zal het (pas geopende) Kiwi Café nog tot eind augustus dichtblijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Resto & Bar , foodmarket Wolf , coronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni