1862 Eat and drink Le Grand Canal

| 1862 Eat and drink Le Grand Canal

Review
Score: 3 op 5

Grand Canal: lekker lunchen langs het water

Michel Verlinden
© BRUZZ
20/10/2023

De ploeg van Grand Central is neergestreken op de Akenkaai. Te veel aandacht voor efficiëntie en winstgevendheid staat een onvergetelijke ervaring in de weg.

Een terras dat uitkijkt over het kanaal en de site van Thurn & Taxis: de locatie van het nieuwe Grand Canal is alvast benijdenswaardig. Brussel krijgt hier de allure van een stad aan het water, eerder rustig kabbelend dan opgejaagd, met meer fietsen dan auto's. De plek heeft iets van een schip dat is aangemeerd aan de Akenkaai.

Binnen voert beton de boventoon: op de vloer, of nogal ruw onder de zinken toonbank. Daardoor hangt er een zekere kilte in de enorme ruimte. Gelukkig voegen de houten panelen en dito meubels warmte toe, en draagt ook een fake sinaasappelboom bij tot de goede sfeer. En vergeten we het personeel niet, dat even vriendelijk als attent is. Toch stoort de grote oppervlakte een beetje, alsof winst maken het belangrijkste is. Zo zijn ook de conservenblikken met daarin het bestek erg uitgekiend: blijkbaar staat alles in het teken van een zo hoog mogelijk rendement. Nu ja, verwonderlijk is dat niet, de concurrentie is groter dan ooit.

Achter het uitgebalanceerde menu gaat de uitstekende chef-kok Yannick Van Aeken schuil, die de stiel onder meer bij Noma en het betreurde Humphrey leerde

Om de klanten te verleiden, haalt Grand Canal alles uit de kast: een non-stopservice tussen 12.00 en 22.00 uur, en een uitgebreid menu. Salades (12.00 tot 14.30 uur); klassieke gerechten zoals tartaar en fish-and-chips (12.00 tot 14.30 uur en 18.00 tot 22.00 uur); burgers (12.00 tot 14.30 uur en 18.00 tot 22.00 uur); pasta (12.00 tot 15.00 uur); funky knabbels (17.00 tot 22.00 uur); en een weekendbrunch (10.00 tot 15.00 uur).

Achter het uitgebalanceerde menu gaat de uitstekende chef-kok Yannick Van Aeken schuil, die de stiel onder meer bij Noma en het betreurde Humphrey leerde.

Als lunch bestellen we de pasta met pesto (18 euro). De portie valt wat tegen, de taglioni lijken bijna op de gram afgewogen, maar zijn wel erg lekker. De pesto van pistache en spinazie, verrijkt met fijngemalen hazelnoten, citroenzeste en burrata die wat weg heeft van stracciatella, is een voltreffer. Het dessert, een heerlijke brownie in een korst, met geschaafde amandelen en gezouten karamel, zet een mooi punt achter de maaltijd. Omdat het assortiment aan bieren pit mist – denk aan Stella, Leffe … – kiezen we voor een huisgemaakte limonade (4,50 euro), op basis van Siciliaanse citroen en verbena, die wel een tikje te zuur uitvalt.

GRAND CANAL
Akenkaai 44-46, Brussel, grandcanal.bar
ma > vr 12 > 0.00, za & zo 10 > 0.00

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni