1638 RESTO Old Boy

| Old Boy in Elsene is de Aziaat van het jaar

Nieuwe Gault & Millau: dessert van het jaar komt uit Brussel

KVDP
© BRUZZ
07/11/2022

Vandaag heeft Gault & Millau de twintigste editie van de Belgische gids voorgesteld. Aan de Brusselse top verandert er amper iets. De titel van chef van het jaar gaat naar Antwerpen, maar de 'Aziaat van het jaar' komt voor het derde jaar op rij uit Brussel. De hoofdstad levert ook het beste dessert van het land.

In de nieuwste editie van de Belgische gids van Gault & Millau zijn 1.380 adressen opgenomen, waarvan 166 in het Brussels gewest, iets minder dan de 177 in de vorige editie. Opvallend is dat geen enkele van de Brusselse restaurants in de nationale top tien staat. Vorig jaar was Bon Bon uit Sint-Pieters-Woluwe nog heer en meester met een score van 19,5 op 20, maar het toprestaurant sloot afgelopen zomer de deuren.

Dessert van het jaar uit Brussel

Een tweede afwezige in de nationale top tien is Comme Chez Soi. Tegenover vorig jaar verloor het een punt, maar met een score van 17,5 op 20 blijft het een gevestigde waarde in Brussel. Alleen La Paix (Anderlecht) en Le Chalet de la Forêt (Ukkel) doen het even goed en vervolledigen de Brusselse top drie. In de Brusselse top tien is er verder zo goed als geen verandering.

Bozar haalt opnieuw een score van 17 op 20, maar krijgt dit jaar wel de onderscheiding voor het beste dessert van het jaar (in heel het land). Op de kaart staan onder meer een rum baba en een millefeuille. La Villa Lorraine By Yves Mattagne was vorig jaar een nieuwkomer in de gids en krijgt dit jaar een lichtjes hogere score (17 op 20). Nog een stijger aan de Brusselse top is Wine in the City (Jette), dat nu de tiende plaats in het gewest deelt met Humus & Hortense (Elsene).

Van de bijna 1.400 adressen in de twintigste editie van de Belgische gids zijn er 125 nieuwe adressen, waarvan veertien in Brussel. De hoogste nieuwkomer is Ivresse uit Ukkel (14 op 20), een gastrobistro met een relatief beperkte kaart, die wel seizoensgebonden is en aandacht heeft voor lokale producten. Ook Entropy (Stad Brussel) is een Brusselse nieuwkomer met een goede score van 13,5. Voor de redacteurs van Gault & Millau is het restaurant aan de Sint-Gorikshallen dé ontdekking van het jaar in Brussel.

Aziaat van het jaar

De grootste onderscheiding gaat dit jaar niet naar een Brussels maar naar een Antwerps restaurant. Nick Bril van The Jane krijgt de prestigieuze titel van 'chef van het jaar 2023'. Alexandru Sapcu van La Bonne Chère mag zich dit jaar wel de 'jonge chef van het jaar' noemen in Brussel. Vorig jaar was zijn restaurant nog de ontdekking van het jaar, voor deze editie stijgt zijn score met een half puntje tot 14,5 op 20.

Onder de thematische laureaten vinden we naast Bozar voor het beste dessert van het jaar ook Old Boy uit Elsene. De fusionkeuken met invloeden uit zowel Thailand als Taiwan wordt bekroond met de titel van Aziaat van het jaar. Het is het derde jaar op rij dat die titel naar een Brussels restaurant gaat, na Nonbe Daigaku vorig jaar en Saito Harumi van Samouraï het jaar daarvoor.

De nieuwe selectie van Gault & Millau werd maandagnamiddag voorgesteld voor een publiek van meer dan duizend restaurateurs, journalisten en partners van de organisatie. De gids zelf zal later deze week te koop zijn in de boekhandel. In voorverkoop zijn al bijna dertigduizend exemplaren verkocht.

Sinds vijf jaar komt de gids ook met de bijlage 'Pop Casual Dining', een boekje met bijna vijfhonderd "laagdrempelige" adressen. De bijlage gaat gepaard met de POP-awards. In Brussel gaat die bekroning dit jaar naar Pinsaci Tu, een Elsens restaurant met Romeinse specialiteiten.

Reportage uit BRUZZ International over Old Boy

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni