De Brusselse Openmonumentendagen staan in het teken van kunst en cultuur. BRUZZ selecteerde vijf ateliers van kunstenaars die we vooral nog kennen van straatnamen of geschiedenisboeken.
Bezoek eens het atelier van een (vergeten) kunstenaar
Brussel bulkt van de artistieke plaatsen die vaak gekend zijn bij liefhebbers, maar niet meteen bij het grote publiek. Daarom staan de Brusselse Open Monumentendagen in het teken van "een plaats voor kunst". Je kan er traditiegetrouw binnenkijken in de grote cultuurhuizen, maar er zijn altijd verborgen parels te vinden. Dit jaar is er een uitstekend aanbod aan kunstenaarsateliers, verspreid over het Brusselse grondgebied. Hoog tijd om de vergeten kunstenaars (en hun ateliers) vanonder het stof te halen.
1. Louise de Hem
Aan de Darwinstraat in Vorst, in de chique Brugmannwijk, staat een elegant huis in art nouveau-stijl, getekend door de architect Ernest Blérot. Hij bouwde het huis en het atelier voor de schilder en beeldhouwster Louise de Hem (1866-1822), die vooral gekend is voor pasteltekeningen en portretten. Sgraffiti met landelijke thema’s versieren de gevel van de woning en keren terug in de gekleurde glas-in-loodramen van de vensters. Binnen bleven fraaie lambriseringen, marmeren schoorstenen en mozaïeken met bloemenmotieven bewaard. Binnenkort wordt het pand gerenoveerd.
Doorlopend rondleidingen, de laatste groep mag binnen om 17.15 uur.
> Atelier Louise de Hem
Darwinstraat 15, Vorst
2. Arthur Rogiers
De architect Paul Hamesse, een leerling van Paul Hankar, ontwierp in 1898 het huis en atelier voor de kunstenaar Arthur Rogier in de toen gloednieuwe Leopoldwijk. Rogiers woonde er niet lang, in 1908 kwam er een nieuwe kunstenaar wonen: de schrijver Jules Potvin. Het huis en atelier zijn onlangs door de huidige eigenaars grondig gerestaureerd.
Doorlopend rondleidingen, de laatste groep mag binnen om 16.30 uur.
> Atelier Arthur Rogiers
Keizer Karelstraat 103, Brussel
3. Paul-Auguste Masui
Het huis van de schilder Paul-Auguste Masui, vandaag vooral bekend voor de Schaarbeekse wijk die zijn naam draagt, ligt in Ukkel. Het is na zijn dood in 1981 omgevormd tot een museum om de herinnering van zijn oeuvre levendig te houden. Er is nagenoeg niets veranderd, de plek ziet er nog even rustiek en bucolisch uit als toen de schilder nog leefde. Voor het atelier werd in 1927 een gebouw uit 1734 heropgebouwd dat afkomstig was uit de Putterijwijk in Brussel die in de jaren 1920 gesloopt werd voor de Noord-Zuidverbinding.
Toegankelijk op zaterdag en zondag, van 10.30 uur tot 16.00 uur.
> Stichting Isabelle Masui
Crabbegat 4, Ukkel
4. Marcel Hastir
Verborgen tussen de anonieme kantoorgebouwen in de Europese wijk, ligt de voormalige studio van Marcel Hastir. Het is in 2011 ternauwernood van de sloophamer gered. Sindsdien staan er geregeld lezingen en concerten plaats. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaf de schilder onder de dekmantel van een teken- en schilderschool onderdak aan jonge mensen die in gevaar verkeerden. Hij liet in zijn atelier anti-nazistische pamfletten drukken en vervalste identiteitsdocumenten om levens te redden.
Rondleidingen in Franse gebarentaal, zaterdag om 11u en zondag om 15u.
> Voormalig atelier van Marcel Hastir
Handelsstraat 51, Brussel
5. Charles Stepman
Langs de drukke Leopold II-laan staat een haast vergeten kunstenaarshuis, dat sinds 1974 dienst doet als cultuurhuis voor de gemeente Koekelberg. Het atelier van de kunstenaar en beeldhouwer Charles Stepman bleef bewaard. Zijn werk hangt her en der rond in zijn gemeente. Koekelbergenaars kennen wellicht de bas-reliëfs van de Swartenbroeksschool en van het rusthuis Jourdan.
Geopend op zaterdag en zondag tussen 10 uur en 18 uur. Enkel tijdens de Open Monumentendagen open.
> Stepmanhuis
Leopold II-laan 250, Koekelberg
Lees meer over: Brussel , Events & Festivals , open monumentendag , Open Monumentendagen , beschermd erfgoed , Brussel Stedenbouw en Erfgoed , Brussels erfgoed , erfgoed
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.