BRUZZ in Angoulême (1): Bruxelles arrive...à Angoulême, quoi!

Kurt Snoekx
© BRUZZ
25/01/2019

Goed, het internationale stripfestival van Angoulême klinkt heel flink, maar wat moeten we ons daar nu precies bij voorstellen? Een introductie van onze man ter plaatse.

20190125_Angouleme Thai

In 2019 vindt de 46e editie van het internationale stripfestival van Angoulême plaats. Sinds 1974 transformeert het jaarlijks het Franse stadje nabij Bordeaux in het mekka van de strip. Het officiële festival werkt aanstekelijk en zet de hele stad in rep en roer. Vergelijk het met wat Art Brussels elk jaar in april teweegbrengt: van op uitvalsbasis Thurn & Taxis stimuleert die kunstbeurs nagenoeg alle galeries, kunstenaars, musea, collectieven en cultuurinstellingen om het moment te plukken en in de maalstroom van de mastodont heel Brussel om te toveren tot centrum voor hedendaagse kunsten.

Zelfs het statige Musée d’Angoulême vormt een uitvalsbasis voor het festival.

Het stripfestival van Angoulême brengt hetzelfde teweeg, zij het met nog wat indrukwekkendere cijfers. Reken op zowat 25.000 vierkante meter, waar een goeie 1.500 stripmakers uit 23 landen aanwezig zijn, een kleine 900 journalisten rondhossen en ruim 200.000 bezoekers zich gedurende vier dagen laven aan 200 ton boeken en 387 ontmoetingen, tentoonstellingen, workshops, lezingen, voorstellingen en screenings.

Rockfestival voor stripfanaten

Een rockfestival, quoi, maar dan verspreid over de hele stad. Die is daar overigens zeer ontvankelijk voor. Hier loop je behalve eind januari ook de rest van het jaar door de rue Hergé, de rue René Goscinny of over de Espace Franquin. De muren van hoge herenhuizen zijn gesierd met afbeeldingen van Titeuf of Lucky Luke en de Daltons. Modeboetieks, bakkers, zelfs de lokale Thai en het Italiaanse restarantje op de hoek laten hun vitrine beschilderen met stripfiguren als Bollie & Billie of Asterix.

Onze man in Angoulême

In het lange weekend van 24 tot 27 januari vindt de 46e editie plaats van het gerenommeerde internationale stripfestival van Angoulême. BRUZZ reist naar het Franse stadje in de buurt van Bordeaux en brengt verslag uit van de drukte, de gekte en de handel en wandel van de Brusselaars.

Een heel deel van de stad is sowieso ingelijfd in wat de Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image heet. Maar daarbuiten bezetten tijdens het festival een aantal grote tenthallen de pleinen, met een Manga City, Le Monde des Bulles, Le Nouveau Monde, een Pavillon Jeunes Talents… Zelfs het statige Musée d’Angoulême, waar je normaal archeologische, etnische en historische stukken kunt bewonderen, vormt een uitvalsbasis. Dit jaar met een tentoonstelling van mangaka Taiyô Matsumoto en een +16-expo van Richard Corben, de Amerikaanse undergroundstripmaker en winnaar van de Grand Prix 2018.

Die prijzen, uitgereikt door een internationale jury, hebben ongetwijfeld bijgedragen tot de reputatie van het festival van Angoulême. Ze behoren tot de hoogste onderscheidingen die je in stripland kan krijgen. Het enige criterium is dat er een Franse editie beschikbaar is van de strip. En daar vind je de reden waarom er zelden Nederlandstalige Belgen meedingen naar de prijzen. Maar er zijn er. Brecht Evens, een oud-Brusselaar, dingt dit jaar mee naar de hoogste onderscheiding met Het amusement, of liever Les rigoles. Judith Vanistendael deed dat ook al in het verleden, net zoals Herr Seele en Kamagurka.

Met al het meertalige gewriemel in Brussel zou het ons niet verbazen dat de toekomst meer van dat brengt. De machinerie is al op gang gebracht, maar daarover later meer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo , Stripfestival Angoulême

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni