Het Brusselse nachtleven - of wat daar nog voor doorgaat - zet zich schrap voor eventuele bijkomende coronamaatregelen voor het Brussels gewest, waarin de samenkomst van de Nationale Veiligheidsraad donderdagochtend een grote rol zal spelen. “Volksgezondheid gaat voor op alles. Maar wat niet door de beugel kan, is het uitblijven van financiële steun."
Stemmen uit het Brusselse nachtleven: ‘Elke extra maatregel kost ons duizenden euro’s’
Cafés, bars en restaurants proberen alweer een tijdje (zonder succes) recht te krabbelen onder de strikte coronavoorwaarden van de overheid en een duidelijk sluitingsuur. De Brusselse clubs blijven voorlopig tot nader order gesloten.
"Als het van mij afhangt mogen ze vandaag gewoon weer hun deuren openen,” vertelt Carl De Moncharline, eigenaar van de Imperial Premium Bar en lid van de Brussels by Night Federation, de kersverse vereniging waar onder andere clubs als C12, Jeux d'Hiver, Fuse, Mirano, Spirito, en la Cabane zich achter scharen.
“Met de nodige sanitaire voorzorgsmaatregelen natuurlijk. Mensen zijn deze maand volop in andere landen gaan feesten en komen nu terug naar België. Hier heeft de overheid ons niet eens een kans gegeven. Dat kan ik niet verkroppen. Bovendien sterven er dagelijks heel wat meer mensen van roken, kanker en hart- en vaatziekten dan van het coronavirus. De coronapandemie moet in een breder perspectief worden gezien. In België zien we al maanden geen echte stijging in het aantal coronadoden.”
“De éénmalige 4.000 euro die we van de regering toegestopt kregen is een grap,” vervolgt De Moncharline. “Er zijn etablissementen met alleen al een maandelijkse huur van meer dan 10.000 euro. Onze sector wordt compleet vergeten.”
Individuele behandeling
Ook de roep om een individuele behandeling is groot: “Er wordt geen enkel onderscheid gemaakt tussen een snackbar, restaurant of club. Allemaal hebben ze recht op dezelfde minuscule vergoeding. Kan het nog belachelijker?”
Bovendien is de financiële steun volgens De Moncharline ook groter in de andere gewesten. “In Wallonië kregen de etablissementen bijvoorbeeld een premie van 5.000 euro. Dat toont maar weer aan hoe ondergewaardeerd het Brusselse nachtleven eigenlijk is.”
Bij Miguel-Angel Perez Lavandera, mede-oprichter van het concept Les Organisateurs (Chez Ginette, Rooftop Perché, Restaurant Popular en La Bastoche) klinkt de stem wat gematigder. “Volksgezondheid gaat voor op alles. De eventuele nieuwe maatregelen kunnen we volkomen begrijpen. Maar wat niet door de beugel kan is het uitblijven van financiële steun. Als er niet snel duidelijkheid komt, zullen de restaurants, bars en clubs die niet over diepe broekzakken beschikken één voor één omvallen.”
Vaste kosten dekken
Perez Lavandera wil dan ook steunmaatregelen van de regering die de vaste kosten van elk gesloten etablissement dekken. “Op die manier wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen de verschillende bars, restaurants en clubs. Als er niet wordt nagedacht over veilige heropeningsprotocollen is dat het minste wat de regering kan doen.”
Want Perez Lavandera is er zich van bewust hoe moeilijk de situatie voor alle verschillende actoren is: “Alles is nieuw, voor iedereen. Er worden dagelijks ook zoveel nieuwe verschillende cijfers en pistes besproken dat we door de bomen het bos niet meer zien. Maar elke nieuwe veiligheidsmaatregel, zoals vorige week de algemene mondmaskerplicht, zien we in onze omzetcijfers. Bij elke nieuwe maatregel verliezen restaurant- en barhouders bijvoorbeeld duizenden euro’s.”
Perez Lavandera en De Moncharline zijn het ergens dus wel eens. Als de regering niet wil nadenken over veilige heropeningsprotocollen voor clubs en er geen duidelijkheid komt over wanneer het pre-corona nachtleven weer mag hervatten, moet daar degelijke financiële steun tegenover staan.
Lees meer over: Brussel , Muziek , carl de moncharline , Brusselse horeca , coronacrisis , steunmaatregelen coronacrisis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.