The art of the underground (8): Metro Ribaucourt
Lees ook: The Art of the Underground (25): Stokkel
Net onder het betonnen plafond heeft de kunstenaar een muurfries aangebracht: zestig meter lang of de hele lengte van het perron, als één langgerekte striptekening. En aan de overzijde nog eentje, nog eens zestig meter lang maar met een ander verhaal.
De ene fries heet Het vuur van Nero en de supermensen, de andere, veel donkerder van toon, Het gevecht van de stylieten. Ze hebben er samen met de eerste stripmuren in het centrum voor gezorgd dat Brussel niet enkel de grootste art-nouveaustad in Europa is, maar ook de leukste beeldverhalenstad. En dit gebruik van een fries bovenaan een wand, zorgt voor de juiste link tussen beide sierkunsten.
Toen Flausch dit pareltje van neo-popart aanbracht, had hij al naam door zijn spielerei met Amerikaansachtige sciencefictiontaferelen en ruimtetuigen, auto's en referenties aan de consumptie- en tv-maatschappij. Het kasteel van Gorez, het hospitaal van Spa en de winkelgalerij Opera in Luik waren door hem al de laattwintigste eeuw ingeloodst met nieuwe frisse fresco's.
In de decoratieve frieswand in Ribaucourt zit neonlicht achter plexiglas verwerkt (achter de Griekse zuilen, die het stripverhaal opdelen in staties). Het brengt de vuurrode en helgele Superman-achtige personages, de likkende vuurtongen van het gevaar en de intrigerende angsttaferelen nog meer tot leven. Zeker als je dromerig zit te wachten op een bank aan de kant. Of kinderen hier alleen durven naar kijken, is een andere vraag.
De stripband werd op gemaroufleerde doeken aangebracht. Gemaroufleerd wil zeggen dat de 'fragiele' basis waarop geschilderd werd op een stevigere ondergrond (zoals een vezelplaat) wordt verlijmd, zodat het werk robuuster wordt. En dat is een geruststelling. Je kunt nu alle tijd nemen om bij iedere afstap in Ribaucourt Flausch' stripavontuur 'uit te lezen', of te fotograferen en thuis in boekvorm in te plakken.
:: Metrostation: Ribaucourt
kunstwerk: 'Het vuur van Nero en de supermensen' & 'Het gevecht van de stylieten' (1988) - Fernand Flausch (Luik, 1948)
Kunst uit de ondergrond
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Cultuurnieuws , Kunst uit de ondergrond
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.