Het Netwerk tegen Armoede heeft donderdag de alarmbel geluid over de "ongekende" verarming van de bevolking. Ze wijzen dan vooral op de stijgende consumentenprijzen, die veelal mensen met een laag inkomen treffen.
Armoede-experts slaan alarm over mogelijke gevolgen inflatie en energiecrisis
De huidige economische situatie - inflatie en hoge energiefacturen - weegt zwaar op de uitgaven van veel gezinnen, die steeds vaker een beroep doen op voedselhulp, aldus de sector aan Belga.
In 2010 waren in totaal 115.000 mensen afhankelijk van voedselhulp, tegenover meer dan 177.000 mensen in 2021, wat neerkomt op een stijging van bijna 54 procent. Voor de komende periode van januari tot juni zijn al 204.000 verzoeken ingediend, meldt het Netwerk tegen Armoede.
Helft van Brusselaars loopt risico
Volgens gegevens van het Belgische bureau voor de statistiek Statbel leeft één op de vijf Belgen in armoede en sociale uitsluiting. Er zijn echter grote gewestelijke verschillen: in Brussel loopt meer dan één op de drie mensen het risico in armoede te vervallen. Dat cijfer zou binnenkort kunnen stijgen tot een op de twee, waarschuwen experts uit het veld van de armoedebestrijding.
De Brusselse federaties van OCMW's en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) melden dat het aantal bijstandsaanvragen is gestegen de laatste weken. Die vraag komt ook van werkende middenstanders.
Daarnaast ontzeggen mensen zichzelf "elementaire basisbehoeften" als voedsel, verwarming en gezondheidszorg om de energiefactuur te betalen. Het Netwerk tegen Armoede roept de autoriteiten op om structurele maatregelen te nemen, "te beginnen met kwalitatieve en energie-efficiënte woningen." Daarbij moet volgens hen een bijzondere aandacht uitgaan naar de woningen van gezinnen met lage inkomens en de middenklasse.
De sector komt op 17 oktober samen in Brussel om hun argument kracht bij te zetten. Het is dan de Werelddag tegen Armoede.
Lees meer over: Brussel , Economie , armoede , armoedebestrijding , Netwerk tegen Armoede , energieprijzen