Minister van economie Bernard Clerfayt (Défi) wil Brussel graag als teststad voor 5G, maar minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) staat op de rem. De oppositie vindt dat regeringsleider Rudi Vervoort duidelijkheid moet scheppen.
Brussel als teststad voor 5G: ‘Vervoort moet kleur bekennen’
“Over de uitrol van de 5G is het onduidelijkheid troef,” zegt parlementslid Bianca Debaets (CD&V). “De ene minister zegt A, de andere minister zegt B. En als we het dan aan minister-president Rudi Vervoort (PS) vragen, krijgen we geen antwoord.”
Met 5G zit de regering Vervoort III met een eerste échte knoop. Door deze nieuwe technologie, de opvolger van 4G, kan het internet tot tien keer sneller gaan. Het is nodig om zelfrijdende auto’s te laten rijden, voor het Internet Der Dingen, of bijvoorbeeld om chirurgische operaties op afstand uit te voeren. De EU vraagt dat de lidstaten tegen 2021 ministens één stad uitrusten met 5G.
Tot voor kort kon minister-president Vervoort zich verschuilen achter het uitblijven van de veiling van de 5G-licenties in ons land.
Die heeft nog altijd niet plaats gevonden omdat er geen volwaardige federale regering is. Maar dit weekend raakte bekend dat de BIPT de forcing wil voeren. De telecomwaakhond wil testzones laten doorgaan, los van de veiling. De BIPT zou hiervoor voorlopige licenties toekennen. Brussels Airport is voorstander, de Haven van Antwerpen heeft al een 5G-test aangekondigd.
“Nu testen mogelijk zijn, moet Vervoort meer kunnen zeggen over de Brusselse timing voor de uitrol van 5G,” vindt parlementslid Bianca Debaets. Ze wordt hierin bijgetreden door haar collega Cieltje Vanachter (N-VA).
De meningen binnen de regering zijn verdeeld. Minister van Economie Bernard Clerfayt (Défi) heeft vorige week op een event van Agoria gezegd dat hij van Brussel de eerste stad in België wil maken waar 5G getest wordt. Hij stelt voor om een zone af te bakenen in de stad, waar 5G getest kan worden. “Zo kunnen we de mogelijke schadelijke effecten objectiveren.”
Zijn collega voor Leefmileu Alain Maron (Ecolo) repliceerde op BX1 dat Clerfayt onvoldoende het dossier beheerst op vlak van gezondheid en milieu. “De normen verhogen, is meteen ook de electromagnetische straling verhogen.”
Maron stelt vandaag ook expliciet aan Belga dat de testzones die BIPT wil toelaten niet conform de Brusselse normen zijn. Hij vraagt een overleg tussen het federale niveau en de deelstaten.
Kortom, onenigheid binnen de regering.
Werkgroepen
In het Brussels parlement werd Rudi Vervoort eerder op de dag op de rooster gelegd door de CD&V, N-VA en CDH. Maar echte antwoorden kwamen er niet. Vervoort verwees naar de antwoorden van zijn collega's Clerfayt en Maron ’s en kondigde aan dat er werkgroepen zullen komen over de kwestie.
Debaets is not amused. Ze vindt dat de minister-president, als bewaker van de eenheid binnen de regering, een duidelijk antwoord moet geven. “De hele discussie doet me denken aan tien jaar geleden, toen we over de stralingsnormen hebben gedebatteerd. Er zijn toen hoorzittingen geweest. Er is een protocol gesloten met de operatoren. De stralingsnormen in Brussel liggen al ver onder de WHO-normen. De minister-president moet nu kleur bekennen.”
Lees meer over: Brussel , Economie , Milieu , 5g , mobiel internet , Alain Maron , Bianca Debaets
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.