De sociale partners hebben hun advies gegeven over het herstel- en relanceplan van de Brusselse regering, maar wachten nog steeds op een uitnodiging tot overleg met de regering. Dat verklaarde secretaris-generaal Jan De Brabander van de Brusselse werkgeversorganisatie Beci donderdag in de bijzondere COVID-19-commissie van het Brussels Parlement. Ook Sophie Heuskin (UCM) en Anton Van Assche (Unizo) drongen namens de middenstandsorganisaties aan op sociaal overleg.
Brusselse ondernemers klagen gebrek aan sociaal overleg aan
De COVID-19-commissie hoort donderdag de sociale partners over de aanpak van de coronapandemie en de impact op het socio-economisch leven in het hoofdstedelijk gewest. In de voormiddag komen de werkgevers - met ook Bruxeo, de confederatie die de Brusselse socialprofitondernemingen overkoepelt - aan het woord. In de namiddag is het de beurt aan de vakbondszijde van Brupartners, de voormalige Economische en Sociale Raad van het Brussels Gewest.
Wachten op een uitnodiging
De vertegenwoordigers van de werkgevers wezen op de zware socio-economische gevolgen van de pandemie. Die worden volgens De Brabander onderschat. Hij wees erop dat Brupartners een advies hebben afgeleverd over het herstelplan na de crisis. "We wachten op een uitnodiging van de regering voor overleg", aldus de Beci-topman. "We hebben geen uitleg gekregen over de redenen waarom geen rekening is gehouden met de aanbevelingen van Brupartners", betreurde hij. De Brabander waarschuwde ook voor een faillissementsgolf in het gewest vanaf 1 februari, als het federale moratorium op faillissementen afloopt. "Ik hoop dat die zo klein mogelijk zal zijn", voegde hij eraan toe.
Sophie Heuskin wees erop dat de inwerkingtreding van de Brusselse premies traag was ten opzichte van de andere gewesten, maar dat de uitbetaling vlot verliep. Wel zijn door gebruik te maken van de NACE-codes een aantal sectoren uit de boot gevallen. Ook de vrije beroepen werden vergeten, betreurde de UCM-adviseur. Ze merkte ook op dat de kwestie van de vaste kosten, zoals de huur, niet opgelost is.
Voor de middenstandsorganisaties is het niet het moment om een stadstol uit te rollen. Unizo en UCM drongen aan op het uitstel van de investeringen inzake de LEZ tot 2022. De aangekondigde strengere normen zouden best pas in 2023 ingaan.
Hogere premies
Voor Anton Van Assche is het positief dat inzake financiering, gekozen is voor een individuele benadering per bedrijf, zodat de steun beter gefocust kan worden op ondernemingen die er nood aan hebben.
Heuskin pleitte voor een specifieke hulp voor de tewerkstelling voor de KMO's en drong aan op een verhoging van de premie voor zelfstandigen. Ze klaagde ook aan dat er geen steun is voor het behoud van de bestaande jobs. Heel wat KMO's hebben meer volk nodig om de coronamaatregelen toe te passen, terwijl de bedrijven meestal met een lagere omzet kampen.
Ook Bruxeo-directeur Bruno Gérard drong aan op sociaal overleg. Hij had begrip voor het feit dat dat er dringende maatregelen moesten genomen worden. Daardoor was er enkel informeel en sectorieel overleg en werden allerhande task forces opgericht. De immunisering van de subsidies is voor hem positief, maar het inkomensverlies en de extra kosten werden niet gecompenseerd. Hij betreurde ook dat de sociale ondernemingen geen toegang hebben tot de economische steunpremies.
Gérard pleitte voor waarborgen voor de bescherming van de gezondheid van werknemers en gebruikers, voor een structurele versterking van het dienstenaanbod, de verlenging van de financiële steun, het aantrekkelijker maken van het beroep en investeringssteun om het aanbod aan te passen.
Lees meer over: Brussel , Economie , covid-19 , covid-19 commissie , coronacrisis , herstelplan coronacrisis , Unizo , jan de brabander , BECI , sophie heuskin , ucm , anton van assche , bruxeo , brupartners , bruno gerard
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.