De Brusselse regering belooft de economie te hervormen aan de hand van het Donutmodel. Die theorie beoogt meer aandacht voor maatschappelijke rechtvaardigheid en klimatologische uitdagingen.
Brusselse regering gaat voor rechtvaardige en duurzame economie
Het Donutmodel meet economische welvaart als de realisatie van een sociaal fundament zonder daarbij de ecologische grenzen te overschrijden. De naam van de theorie verwijst naar de vorm van het diagram: een cirkel met in het midden een leegte.
Balans tussen basisbehoeften en natuur
Schematisch voorgesteld, staat de buitenring van de Donut voor ecologische limieten zoals klimaatverandering, luchtvervuiling, enzovoort. De binnenste ring weerspiegelt de sociale minima aan voeding, gezondheidszorg en onderwijs waar we niet onder mogen gaan om te voorkomen dat de basisbehoeften van de bevolking in het gedrang komen.
Tussen de buiten- en binnenste ring van de Donut bevindt zich volgens het model de ideale positie, waarin de economie als voorspoedig en bloeiend beschouwd wordt met respect voor het algemeen welzijn en de gezondheid van de planeet.
De Brusselse regering zal met behulp van de vzw Confluences, de onderzoekers van de ICHEC-hogeschool en de Britse econome en uitvinder van het Donutmodel Kate Raworth dit concept implementeren op het Brussels Gewest en zijn bevolking toe te passen.
Tot de volgende lente zullen er workshops met burgers, verenigingen en de Brusselse administraties georganiseerd worden om de omschakeling naar een duurzame en rechtvaardige economie te maken. Dat moet leiden tot een overzicht van de sleuteluitdagingen voor het gewest en en een netwerk van actoren die de Donutstrategie onderschrijven.
"De Donut is een fantastisch pedagogisch instrument dat zoveel mogelijk mensen moet helpen de ecologische grenzen van onze planeet en de sociale fundamenten voor een voorspoedig en evenwichtig leven te begrijpen", verklaart staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo).
Economie Kate Raworth benijdt de Brusselaar. "Het is de allereerste keer dat de burgers in het volledige proces betrokken worden. Daarom speelt het Brussels Gewest volgens mij een pioniersrol in het kader van de uitwerking van zijn Donut", aldus de Britse. Wie geïnteresseerd is in het burgertraject kan zich inschrijven op de website.
Lees meer over: Brussel , Economie , Donuttmodel economie , Barbara Trachte , hervorming Brusselse economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.