Deliveroo gaat koeriers vanaf 8 oktober een vast bedrag per rit uitbetalen. Zo kunnen ze blijven werken onder het belastingvrije statuut van de deeleconomie. Brusselse koeriers vrezen dat ze er financieel flink op achteruit zullen gaan en plannen acties.
Deliveroo-koeriers plannen acties door prijswijziging
Binnen het huidige systeem verdienen koeriers standaard 2,50 euro per levering. Dat bedrag wordt door de klant betaald. Afhankelijk van de lengte van de rit komt daar nog een tweede bedrag bovenop, betaald door Deliveroo en ingehouden op het bedrag van de maaltijd.
Voor een rit van 1,2 kilometer krijgen koeriers bijvoorbeeld 5,30 euro, geeft Kyle Michiels, woordvoerder van het Koerierscollectief, als voorbeeld. Boven de twee kilometer werd dat algauw 5,70 euro en voor een rit van vijf kilometer kregen maaltijdbezorgers 6,50 euro.
Vaste prijzen
Binnen het nieuwe systeem liggen de prijzen vast. In Brussel zouden koeriers voor om het even welke afstand een bedrag krijgen van 5,32 euro per rit krijgen. Daartegen plant het Koerierscollectief een actie op de dag dat het nieuwe systeem ingaat.
De meeste koeriers vallen onder het systeem van de deeleconomie, dat hen vrijstelt van belastingen tot ruim 6.000 euro per jaar. Om te blijven vallen onder dat peer-to-peer-statuut, moest Deliveroo de manier van uitbetaling wijzigen, verklaart Deliveroo-woordvoerder Rodolph Van Nuffel. Het platform besliste daarom om klanten de kosten voor de verplaatsing van de koerier rechtstreeks te laten betalen.
Bestelling weigeren
Het Koerierscollectief vreest dat koeriers er met de nieuwe maatregel financieel flink op achteruit zullen gaan. Bovendien vreest Michiels dat het platform, om te garanderen dat koeriers ook bestellingen aannemen als ze ver weg zijn, koeriers niet langer de mogelijkheid zal geven om bestellingen te weigeren.
Dat ontkent Van Nuffelen met klem: "De koerier kan altijd de bestelling weigeren, zelfs nadat hij hem aangenomen heeft. Als het te ver is, of in een buurt die hij niet aangenaam vindt: op ieder moment kan hij dat kiezen." Ook stelt hij dat koeriers er maandelijks ongeveer evenveel aan over zullen houden als vóór de prijswijziging.
Lees meer over: Brussel , Economie , Deliveroo , peer-to-peer , deeleconomie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.