FLITS Luxemburgplein BRUZZ ACTUA 1619

| Expats op het zomerse Luxemburgplein.

Expats al dertig jaar vergeten in de statistieken

Michaël Michiels
© BRUZZ
06/06/2018

Naar schatting 30.800 expats worden onterecht als beroeps­inactief geteld in de Brusselse statistieken. Dat blijkt uit een recente studie door HIVA KU Leuven en het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA). Een correctie van de cijfers heeft een positieve weerslag op de werkloosheidsgraad en de werkgelegenheidsgraad van het Brussels Gewest.

De vele Europese en internationale instellingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dragen bij tot de creatie van veel jobs. Toch worden niet alle werknemers meegerekend in de administratieve tewerkstellingsstatistieken, dat legt een studie bloot van het BISA in samenwerking met het HIVA, het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving van de KU Leuven.

Sam Desiere (HIVA) meldt dat bij de studie een beroep werd gedaan op de statistieken van het BISA, die gebaseerd zijn op de gegevens van het RSZ en Steunpunt Werk. “In totaal telt het Brussels Gewest 47.912 internationale werknemers, van wie het merendeel voor Europese instellingen werkt. Trek er de 65-plussers, diplomaten en consuls af en dat brengt ons op 42.526 internationale werknemers die in het Brussels Gewest werken,” zegt Desiere.

72 procent van die 42.526 werknemers woont in Brussel. Zij worden niet meegerekend in de Brusselse statistieken en dat is een probleem. Desiere: “Ze worden in de statistieken geclassificeerd als niet-beroepsactief, terwijl ze in werkelijkheid wel degelijk aan de slag zijn, zij het bij een internationale instelling. Er dringt zich dus een correctie op.”

Gunstig effect

Die correctie heeft ook positieve gevolgen voor het Brussels Gewest. Zo zal niet alleen de werkloosheidsgraad dalen van 20 naar 19 procent, maar de activiteitsgraad stijgt ook met vier procentpunt van 61 naar 65 procent. Tot slot neemt de werkgelegenheidsgraad eveneens toe met vier procentpunt, van 49 naar 53 procent.

Actiris, de Brusselse tewerkstellingsdienst, houdt geen rekening met internationale tewerkstellingscijfers bij de berekening van zowel de werkgelegenheidsgraad, de activiteitsgraad als de werkloosheidsgraad, dat bevestigt woordvoerster Anaïs Sorée. “Wij baseren ons op de cijfers van Steunpunt Werk, die uitgaan van de officiële cijfers van het RSZ,” zegt Sorée.

Verder leverde de studie ook andere opmerkelijke resultaten op. Zo blijkt dat een op de vijf internationale werknemers Belg is. Daarnaast werken vooral Italianen (11 procent), Fransen (9 procent), Spanjaarden (8 procent) en Duitsers (7 procent) voor Europese en andere internationale instellingen. Bovendien werken er nog altijd 1.600 Britten in het Brussels Gewest, een opvallend cijfer gezien de aangekondigde Brexit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , expats , werkloosheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni