Fischer BRUZZ 1544

Fischer, de laatste Belgische paraplufabriek

Sara De Sloover
© BRUZZ
26/10/2016

Al zesenveertig jaar snijdt en stikt Marie (59) paraplu’s. “Ik was dertien en een half toen ik begon, dat kon toen nog.” Ze is de laatste arbeidster van de laatste Belgische paraplufabriek: Fischer in de Koekelbergse Engelenbergstraat.

Eenmaal binnen bij Fischer waan je je in de jaren vijftig. Twee grote ateliers heeft de fabriek, van de grond tot de nok volgestouwd met stoffen, voorraadkasten en naai- en andere machines. En afgewerkte paraplu’s: van gigantische golfparaplu’s of regenschermen voor vissers tot kleine opvouwbare Hello Kitty-exemplaren, stuks met een glasvezelmontuur of zestien in plaats van de gebruikelijke acht baleinen. In een enorme ladekast ligt in elk laatje een ander type handvat, naar te graaien via een ladder aan een rail.

Toen Marie eind jaren zestig bij Fischer begon, draaiden de machines nog volop en had ze een twintigtal collega’s. Nu doet ze alles in haar eentje, als ze nog eens een paraplu vervaardigt. Kopers kunnen het dessin, de grootte en het type handvat kiezen.

In 1981 produceerde Fischer in België nog 60.000 paraplu’s per jaar, tien jaar later was dat gedaald naar 13.000. Vandaag zijn het er driehonderd. Een Belgische Fischer kost eenmaal bij de winkelier dan ook 77 euro, een veelvoud van de prijs van een Aziatisch exemplaar. Het bedrijf heeft noodgedwongen zelf een deel van zijn productie verkast.

“Het was pompen of verzuipen, en dus leven we nu vooral van de import van Aziatische paraplu’s,” zegt Christian Fischer (56), de achterkleinzoon van de stichter. In de zitkamer hangt een erediploma van de Wereldtentoonstelling van 1935 voor de Wemmelse ‘Messieurs Fischer’. Elk meubelstuk in de fabriek is zo ‘vintage’ dat antiquairs en kringloopsnuisteraars er grof geld voor zouden betalen.

Volgend jaar gaat Marie met pensioen. Dat de fabricage met haar zal stoppen, wil Christian Fischer niet gezegd hebben. “We zullen een opvolg(st)er zoeken. Iemand die al een beetje kan naaien bij voorkeur.” Want al plakt Marie nu voornamelijk etiketten op geïmporteerde Aziatische regenschermen, elke week fabriceert ze nog een paar paraplu’s én herstelt ze ook honderd exemplaren. Dat doet ze met een collega die de handvatten vastlijmt of de baleinen repareert. Die paraplu’s zijn door hun eigenaars achtergelaten in winkels die de Fischer-paraplu’s verdelen, zoals leder- of schoenenzaken of de Inno.

  • Sinds 1896, sinds 1961 op het huidige adres
  • Eigenaars: de familie Fischer: directeur Christian (56) en zijn broer René (64) en diens zoon Nicolas (28), die als vertegenwoordigers voor het bedrijf werken
  • Adres Engelenbergstraat 22, 1081 Koekelberg
  • Website www.parfi.be

Made in Brussels

Industrie hoort bij de stad zoals bier bij een café. Dat is een van de boodschappen van de expo A good city has industry. BRUZZ ging op zoek naar lokale bedrijven, made in Brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg , Economie , Made in Brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni