In de Savonneries Bruxelloises, op een steenworp van metrohalte Pannenhuis, draaien de machines nog elke werkdag van 8 tot 16 uur. Het is geen zeepziederij, waar oliën en loog met elkaar vermengd worden tot zeep, maar een zeepfabriek die de zeep kleur en vorm geeft zoals de klant het wil.
Savonneries Bruxelloises, zeep op maat
Een van de twee huidige eigenaars kocht de fabriek in 1993. Veel van hun werknemers werken er al langer: arbeider Claude zelfs al 41 jaar. Hij volgde zijn schoonvader op die er voor hem aan de slag was, en nu werken zijn twee zonen er ook.
Ooit hadden de Savonneries concurrenten in Groot-Brittannië en de hele Benelux, maar de meeste gingen inmiddels over de kop. “Wij zijn een van de laatste bedrijven in Europa die zeep produceren vanaf een bestelling van honderd kilo,” zegt Bastien Hachez, die de communicatie doet voor de negentigjarige Savonneries. “Dat laat heel gepersonaliseerde zeep toe. De klant kan zijn eigen vorm van zeepje ontwerpen, de kleur en geuren kiezen, het gewicht en de grootte.”
De tien arbeiders van de fabriek vermengen de zeepkorrels, de grondstof die vooral uit Maleisië en Indonesië wordt ingevoerd, met oliën en parfums volgens de wens van de klant. Van ijzerkruid tot vijg of tabak, en van jojoba- tot tarwekiemolie: de klant heeft keuze uit ruim tachtig geurtjes en een vijftiental oliën, maar kan ook altijd zelf nieuwe voorstellen doen. Ook extra’s als Dode Zeemodder, geitenmelk of een twintigtal scrubmiddelen zijn mogelijk. Nadat de zeepjes met een mal het juiste formaat en logo hebben gekregen, sorteert een medewerkster ze netjes in dozen.
Tachtig procent van de productie vertrekt naar het buitenland. De Savonneries Bruxelloises maken vooral zeep in opdracht van groothandelaars: (betere) supermarkten, apotheekmerken of ketens gespecialiseerd in bad-en schoonheidsproducten bijvoorbeeld, maar ook Artsen Zonder Grenzen. “Tijdens de ebola-epidemie hebben we heel veel zeep aan hen verkocht.”
Sinds 2010 brengen de Savonneries Bruxelloises ook zeep uit onder hun eigen naam. Het succesnummer is de zeep met gember en limoen. Die is te koop in chique handelszaken als Hayoit, supermarkt Rob in Sint-Pieters-Woluwe, Rubbrecht op de Grote Markt, en in de eigen webshop.
Op vraag van een Belgische supermarkt gebruikt de zeepfabriek gecertificeerde ecologische palmolie in de zeep voor de supermarktketen, en intussen maakte ook een andere grote klant de overstap. “Dat wordt belangrijk voor de consumenten. Zij willen een zeep die goed is voor hun lichaam, maar ook voor de natuur.”
- Sinds 1926
- Eigenaars neef François Van de Velde (44) en oom Vincent Laurencin (58)
- Adres E. Tollenaerestraat 25, 1020 Laken
- Website www.savonnerie.be
Made in Brussels
Lees meer over: Laken , Samenleving , Economie , Made in Brussels
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.