De Brusselse regering plant een reorganisatie van de gas- en elektriciteitsmarkt die de energietransitie naar een koolstofarm gewest moet versnellen. De laatste maanden groeide ook de druk op de regering om de marktwerking op de energiemarkt te verbeteren. Met de introductie van een ‘universele dienst’ door netbeheerder Sibelga wil de regering energieleveranciers overtuigen opnieuw hun diensten in Brussel aan te bieden.
Gewest hervormt energiemarkt: wel energiegemeenschappen, geen vermogensbegrenzers meer
Nadat in 2021 leveranciers Octa+ en Mega hun activiteiten in het Brussels gewest staakten, is de Brusselse energiemarkt in se een duopolie geworden, met enkel nog TotalEnergies en Engie Electrabel als aanbieders. Door dat beperkte aanbod dreigen de prijzen in het gewest nog hoger te worden dan ze al zijn door de algemene stijging op de Europese energiemarkten, waarschuwde Brussels energieregulator Brugel.
De regering wilde de concurrentie op de energiemarkt weer aanzwengelen om de prijzen te doen dalen. Het kabinet van minister voor Energie Alain Maron (Ecolo) overlegde met alle marktspelers en paste het ontwerp van ordonnantie dat donderdag in derde lezing is goedgekeurd, aan die bevindingen aan. “Zo moet de Brusselse markt structureel aantrekkelijker worden voor leveranciers, zonder dat de bescherming voor consumenten wordt verzwakt.”
Energieleveranciers zullen duidelijker en transparanter moeten communiceren over verbruik en type leveringscontract, zodat Brusselaars beter geïnformeerd zijn
Dat wil de regering doen door een ‘universele dienstverlening’ in te stellen, in de vorm van een gewaarborgde levering, wat nieuw is in Brussel. De dienst is bedoeld voor de meest kwetsbare huishoudens met schulden. Die zullen hun energie van noodleverancier Sibelga krijgen, aan het sociale tarief voor een hernieuwbare periode van twaalf maanden. Tegelijk worden vermogensbegrenzers afgeschaft, een volgens Maron “duur en ondoeltreffend mechanisme om de schuldenlast van de betrokken huishoudens te beperken.”
Energieleveranciers zullen daarnaast duidelijker en transparanter moeten communiceren over verbruik en type leveringscontract, zodat Brusselaars beter geïnformeerd zijn. Netbeheerder Sibelga gaat een gratis instrument ontwikkelen voor de opvolging van verbruiksgegevens. Als consumenten beter op de hoogte zijn, zullen ze betere energiekeuzes kunnen maken om hun factuur te verlagen, is de idee.
Steun voor energiegemeenschappen
Daarnaast moet de nieuwe ordonnantie de energietransitie bespoedigen. De lang verwachte energiegemeenschappen, een initiatief van de EU, worden wettelijk mogelijk en maken het delen van hernieuwbare energie tussen buren mogelijk. Die helpen meteen ook besparen op de factuur van de betrokkenen. De regering heeft ook een facilitator opgericht die mensen die een energiegemeenschap willen starten, moet ondersteunen.
Er is ook een wettelijk kader voorzien om 11.000 laadpalen tegen 2035 effectief mogelijk te maken, en de energierenovatie van openbare gebouwen te versnellen.
“Met de stijging van de energieprijzen en de versnelling van de ecologische transitie komt de kwestie van de toegang tot energie centraal te staan”, zegt Maron. “Dit ontwerp weerspiegelt onze wens om de ecologische transitie en de sociale rechtvaardigheid met elkaar te verbinden.” De minister legt dit ontwerp van ordonnantie in de komende weken voor aan het Brussels parlement.
Lees meer over: Brussel , Economie , Milieu , energiegemeenschap , Alain Maron , energieprijzen , Sibelga , energiebeleid , energiefactuur
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.