Slechts een kwart van de Brusselse huurders besteedt minder dan 30 procent van zijn inkomen aan maandelijkse huur. Dat blijkt uit de nieuwe huurdersenquête van het Observatiecentrum voor de Huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een woning bedraagt 739 euro.
Huurprijzen in Brussel: 20 procent hoger in 15 jaar tijd
De resultaten komen uit een enquête bij 5.004 huurders in het hele gewest. Zij werden vorig jaar bevraagd door het Observatiecentrum.
Opvallend is dat de huurprijzen vooral hoger liggen voor woningen in medehuur. Voor eenzelfde ligging en kwaliteit betalen medehuurders samen zo’n 921 euro per maand. Co-housing is in opmars, zo blijkt uit de enquête. Van alle huurders die vorig jaar in hun woning trokken, deed 18 procent dat als medehuurder. Zij zijn jong (rond de 28 jaar) en wonen vooral in de Europese wijk, de Vijfhoek, Elsene, Etterbeek en Sint-Gillis.
Verjonging
De huurprijzen zitten wel in de lift. Sinds 2004 is de maandelijkse huur met bijna 20 procent gestegen in heel Brussel (gecorrigeerd voor inflatie). In sommige buurten, zoals Schaarbeek, Evere en de buurt achter Thurn & Taxis, ligt die prijsstijging nog hoger. Dat zijn de buurten die de laatste jaren grote ontwikkelingen hebben gekend.
Verder zitten de trendy plaatsen zoals de Kasteleinswijk en de Europese instellingen in de hogere prijscategorie, en de zuidwestelijke gordel rond de Woluwes en Ukkel.
(lees verder onder grafiek)
De stijgende huurprijzen slaan ook een gat in het budget van de huurders. Slechts een kwart van hen betaalt minder dan 30 procent van zijn inkomen aan de maandelijkse huur. Wie in zijn eentje huurt, moet dan al binnen de hogere inkomenscategorieën vallen, maar heeft zelfs dan nog altijd maar toegang tot de helft van de huurmarkt.
Ook opvallend is dat slechts 55 procent van de huurders de staat van zijn woning ‘goed’ of ‘zeer goed’ vindt. Vooral over warmte- en geluidsisolatie heerst bezorgdheid.
Het Observatiecentrum merkt tot slot dat de Brusselse huurders verjongen. Meer dan de helft van de huurders zijn alleenstaanden of koppels zonder kinderen. Zij verhuizen doorgaans sneller - na minder dan drie jaar. Wie verhuist, blijft vaak wel binnen dezelfde buurt van Brussel wonen. Driekwart van de huurders zegt bij een verhuis binnen het gewest te willen blijven.
Lees meer over: Brussel , Economie , Samenleving , Observatiecentrum van de huurprijzen , huurprijzen , huurders
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.