Ondes.brussels vraagt dat Brussels Parlement uitrol 5G-netwerk verhindert

© Belga
08/11/2018

Het burgerinitiatief ondes.brussels heeft donderdag een nieuw rapport overgemaakt aan het Brussels Parlement waarin het vraagt de nodige maatregelen te nemen om de uitrol van het 5G-netwerk in het Brussels gewest te verhinderen. Het initiatief, dat talrijke verenigingen en wijkcomités verenigt, is bezorgd over de impact van elektromagnetische vervuiling op de gezondheid en het milieu en wil de elektromagnetische blootstelling van de bevolking verminderen.

Ondes.brussels had in de lente reeds een rapport overgemaakt over de gezondheids- en milieurisico's van bestaande draadloze technologieën zoals het 2-, 3- en 4G- en/of wifi-netwerken. De conclusie was dat de huidige normen volstrekt onvoldoende zijn om mens en milieu te beschermen.

Afgelopen zomer sloten de Brusselse regering en de mobiele telecomoperatoren een protocolakkoord om 5G uit te rollen in het Brussels gewest vanaf 2020. Daardoor zou Brussel de eerste 5G-stad van het land worden.

'Kankerverwekkend'

In oktober volgde een akkoord over de versoepeling van de stralingsnormen om dit mogelijk te maken. Volgens ondes.brussels zou dit een verzesvoudiging van de huidige blootstellingsgrenzen inhouden. Voor 5G is immers een fijnmaziger antennenetwerk nodig, dichter bij de woon- en rustlocaties.

Er ontstaat zo een flagrante asymmetrie tussen de voor- en nadelen van 5G, besluit ondes.brussels. Het rapport aan de Brussele regering en het parlement verwijst naar wetenschappelijke literatuur over de mogelijke kankerverwekkende gevolgen (volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO) en de mogelijke gevolgen op biologische systemen.

Gezondheid

Mede-oprichtster van ondes.brussels en natuurkundige Wendy De Hemptinne merkte donderdag ook op dat elektromagnetische vervuiling kan leiden tot een reactie van het lichaam, zoals oxidatie en ontstekingen, en op lange termijn tot slapeloosheid, problemen met hersenfuncties en voortplanting, schade aan cellen en DNA en uitputting van de verdedigingsmechanismen van het lichaam.

Haar collega Charles Six vond de garanties van de Brusselse regering dat het voorzichtigheidsprincipe zal gelden "ruimschoots onvoldoende om de bescherming van de gezondheid en het milieu tegen de gevaren van elektromagnetische vervuiling door draadloze communicatie te garanderen". Het rapport werd overgemaakt aan de voorzitter van de commissie Leefmilieu van het Brussels Parlement, Vivianne Teitelbaum (MR).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , 5g , digitalisering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni