| Deliveroo kondigde eind vorig jaar aan af te stappen van het loondienstmodel en alleen nog met freelancers te werken.

Rechter beslist: Deliveroo mag werken met freelancers in Nederland

VT
© Belga - BRUZZ
23/07/2018

Koeriersbedrijf Deliveroo hoeft zijn medewerkers niet in loondienst te nemen in Nederland. Dat oordeelde de rechter in Amsterdam maandag in een zaak die fietskoerier Sytze Ferwerda had aangespannen.

Volgens de kantonrechter was duidelijk dat de overeenkomst bedoeld was als zzp-contract (zelfstandig zonder personeel, red.). "Ook uit de wijze van werken daarna blijkt niet dat er sprake was van loondienst", aldus het vonnis.

'Schijnzelfstandigheid'

Deliveroo kondigde eind vorig jaar aan af te stappen van het loondienstmodel en alleen nog met freelancers te werken. Volgens het bedrijf zitten fietsende maaltijdbezorgers helemaal niet te wachten op het strakke keurslijf van een arbeidscontract.

De advocaat van Deliveroo betoogde tijdens de behandeling van de zaak vorige maand, dat het gebrek aan flexibiliteit bij het koeriersbedrijf juist voor veel 'riders' de reden was om te stoppen met het werk. Ferwerda meende echter dat er sprake was van schijnzelfstandigheid. Deliveroo heeft zich met de huidige werkwijze ontdaan van de bijbehorende verplichtingen jegens zijn werknemers, stelt hij.

De fietskoerier wilde terug in loondienst en op die manier verzekerd zijn bij arbeidsongeschiktheid en van doorbetaling bij ziekte.

'Niet onredelijk'

De kantonrechter erkent dat het huidige arbeidsrecht niet voorziet in de relatief nieuwe zogeheten platformeconomie van onlinevraag en -aanbod, maar oordeelt dat de gesloten overeenkomst tussen Deliveroo en bezorger niet zo onredelijk is dat de rechter anders moet beslissen.

"Het is aan de wetgever om maatregelen te treffen wanneer het niet-gewenst is dat dergelijke situaties blijven bestaan", stelt de rechter.

Ook in België ophef

Ook in België ontstond er al ophef nadat Deliveroo de arbeidsvoorwaarden voor de koeriers veranderde.

De Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie (CAR), een onderdeel van de FOD Economie, heeft begin maart al geconcludeerd dat de koeriers als schijnzelfstandigen werken. Ondertussen loopt er ook nog een onderzoek van de Sociale Inspectie en het Arbeidsauditoraat naar de manier van werken bij het bedrijf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Deliveroo , maaltijdbezorging , Sytze Ferwerda

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni