Bij Proximus zijn dinsdagochtend spontane personeelsacties uitgebroken, voornamelijk in Wallonië. Volgens de vakbonden hebben personeelsleden ook het werk neergelegd in Brussel. "We willen sociaal overleg en hebben een sociaal bemiddelaar gevraagd", aldus vakbondsman Ben Coremans (ACV-Transcom).
Spontane personeelsacties breken uit bij Proximus
Volgens de vakbonden hebben personeelsleden het werk neergelegd in Bergen, Namen, Sankt Vith, Libramont en Brussel. "Ook vanuit Brugge ontvangen we ondertussen signalen dat er acties zijn", zegt vakbondsman Bart Neyens (ACOD).
De vakbonden roepen niet op tot acties, maar dekken ze wel. "We willen sociaal overleg en hebben een sociaal bemiddelaar gevraagd, maar op die vraag zouden we vreemd genoeg pas morgen een antwoord krijgen", aldus vakbondsman Ben Coremans (ACV-Transcom).
Vraag om sociaal overleg
Maandag- en dinsdagochtend zaten de vakbonden samen met de directie. De raad van bestuur van Proximus bevestigde hen dat Dominique Leroy CEO blijft tot 1 december. "Dat is onbegrijpelijk. Leroy heeft er geen enkel belang meer bij of het goed of slecht gaat met het bedrijf en draagt ook niet de minste verantwoordelijheid meer. Het wantrouwen is erg groot bij het personeel."
De vakbondsmensen benadrukken dat ze zeker niet aansturen op acties en dat ze sociaal overleg willen. "Er is aangekondigd dat men het met 1.900 mensen minder wil gaan doen, maar zeven maanden later is nog steeds niet duidelijk hoe dat opgevangen moet worden. Een sociaal bemiddelaar zou een positief signaal geven naar het personeel dat de directie voor sociaal overleg wil gaan", aldus Coremans.
Breed gedragen
De spontane acties worden dinsdag heel breed gedragen. Het gaat volgens de vakbonden om personeel bij callcenters, technici en administratieve medewerkers. Over acties in winkels hebben de bonden nog geen signalen. Leroy kondigde donderdag aan dat ze Proximus in december inruilt voor het Nederlandse KPN. De vakbonden eisen dat ze onmiddellijk stopt en dat het herstructureringsplan wordt herbekeken.
De bonden vrezen ook dat Leroy met KPN vanuit Nederland een "telecomaanval op België" zal lanceren. In het contract van Leroy staat een clausule die haar gedurende twaalf maanden na het verlaten van de groep verbiedt te werken voor een concurrent van Proximus in België en in landen waar het bedrijf ten minste 5 procent van zijn omzet genereert. KPN valt daar niet onder.
Kritiek uit Nederland
In Nederland krijgt Leroy dinsdag stevige kritiek over een recente verkoop van aandelen Proximus die ze deed. "Je hebt misschien niets verkeerds gedaan, maar toch is je reputatie bezoedeld", zegt een advocaat in de Nederandse krant Het Financieele Dagblad. Hij vindt de actie van Leroy "buitengewoon dom." "Als ik KPN-commissaris was, zou ik mij afvragen hoe het zit met haar beoordelingsvermogen."
Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , proximus , Dominique Leroy
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.