We zien te weinig Afro-Europese artiesten op het podium. Dat zegt culturele duizendpoot Pitcho Womba Konga. Met het festival ‘Congolisation’ vult hij al drie jaar een leemte die de traditionele culturele huizen volgens hem openlaten.
‘Congolisation’ geeft podium aan Afro-Brusselse artiesten
Het lijkt een tegenstrijdige uitspraak, want creatieve duizendpoot Pitcho Womba Konga zag vorig jaar zijn theaterstuk Kuzikiliza in première gaan bij de KVS. “Ik ben één van de weinige regisseurs die die kans heeft gehad,” zegt hij. “Vaak krijgen zwarte artiesten te horen dat ze beter bij een Afrikaanse instelling kunnen aankloppen.”
Om die reden richtte Pitcho Womba Konga drie jaar geleden zelf een festival op. ‘Congolisation’ is een multidisciplinair festival met een beeldende kunst, muziek, dans, films en debatten. Een plek met ruimte voor allerlei verhalen, waar artistieke uitingen niet in een hokje worden geduwd. Want werk van Congolese Belgen gaat vaak over het land van herkomst, terwijl hun identiteit zoveel complexer is. “We zijn ook Brusselaar, en Franstalig. Waar kunnen we die multiculturele identiteit uitdrukken, zonder dat het moet gaan over 'Afrika'?" zegt Pitcho Womba Konga.
Black History Month
Het festival 'Congolisation' wil daar een antwoord op te geven. Op het programma: een debat over of België een ‘Black History Month’ nodig heeft, zoals die al bestaat in de Verenigde Staten. Een hommage aan de Congolese filmmaker Kiripi Katembo Siku, die een belangrijke rol speelde voor de Congolese cinema. Vier dansvoorstellingen, waaronder van choreografe Nadine Bamboy, die vorig jaar werd genomineerd voor de Brussels Bijou-prijs. En concerten van onder andere The Voice-winnares Lubiana en de Antwerpse rapper Darrell Cole.
Een absolute must volgens Pitcho Womba Konga? De theatervoorstelling Les Murs Murmures van Actrice Babetida Sadjo, die eerder al prijzen in de wacht sleepte met haar acteerwerk en nu met een eigen voorstelling komt.
Kolonisatie
De naam ‘Congolisation’ is een samentrekking van ‘Congo’ en ‘kolonisatie’. Die band met Congo is belangrijk. “Waarom zijn er in Brussel speciale thema-avonden over Libanon en Marokko, maar niet over Congo? België en Congo delen een gezamenlijke geschiedenis, maar vooraleer we een nieuw gemeenschappelijk verhaal kunnen vertellen, moet er eerst erkenning komen. Bepaalde figuren uit de geschiedenis waren geen helden, maar moordenaars.”
Dat in het onderwijs en de literatuur dat deel van de geschiedenis al te vaak onderbelicht blijft, maakt een festival als ‘Congolisation’ noodzakelijk. “Velen van de derde generatie Congolezen die in België woont, zullen Congo nooit bezoeken. Waar moeten ze zich informeren?,” vraagt Womba Konga. ‘Congolisation’ wil die leemte opvullen, en niet alleen een podium geven aan onderbelichte artiesten, maar ook de diaspora samenbrengen.
Of er een volgende editie van ‘Congolisation’ komt? “Ik hoop eigenlijk dat het festival geen vijftien jaar meer hoeft te bestaan,” zegt de initiatiefnemer. “Liever niet zelfs. Maar zo lang de Belgisch-Congolese geschiedenis verstopt blijft en zwarte artiesten te weinig aan bod komen, is het festival nodig.”
> 'Congolisation'. 01/02 - 04/02. Pianofabriek, Sint-Gillis.
Lees meer over: Sint-Gillis , Events & Festivals , Samenleving , Congolisation , diaspora , Congo , koloniale geschiedenis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.