De Nationale Bank van België heeft maandag zijn museum heropend, dat de werking van de centrale banken en de verschillende aspecten van geld belicht. Het museum is gehuisvest in het gebouw van de voormalige 'Union des Crédits de Bruxelles' in hartje Brussel. Het museum is gratis toegankelijk voor het grote publiek, maar richt zich in het bijzonder tot scholen. Per jaar krijgen zo'n 30.000 kinderen een inkijk in de wereld van het geld.

Het museum van de Nationale Bank is één van de oudste centralebankenmusea van Europa, maar de collectie en huisvesting werden helemaal vernieuwd. Daarbij werd gebruik gemaakt van nieuwe technologieën en interactie.

"We willen als nationale bank dicht bij de samenleving staan en onze maatschappelijke rol uitleggen aan het grote publiek", verklaarde gouverneur Jan Smets bij de heropening. "Onze rol is door de jaren geëvolueerd. Naast een instituut dat als enige het recht heeft om geld uit geven, zijn we ook bevoegd voor het inflatiebeleid en sinds de financiële crisis voor de controle op de banken. Het lijkt saai maar dat is het zeker niet".

Het aandeel van Victor Hugo

Het nieuwe museum bevindt zich nu aan de Warmoesberg 57, in een statig gebouw dat midden negentiende eeuw werd ontworpen door architect Nicolas Dekeyzer. Eerst was er een commerciële bank gevestigd, nadien bevond er zich de wetenschappelijke bibliotheek van de Nationale Bank. Het gebouw in gotische stijl beschikt over een indrukwekkende koepel en trappenzaal, maar oogt tegelijk modern en luchtig.

In de collectie, in vier talen gepresenteerd, bevinden zich onder meer originele en zelfs niet-uitgegeven ontwerpen van bankbiljetten. Ook historisch opmerkelijke voorwerpen zoals het aandeel dat Victor Hugo in de Nationale Bank bezat, of de schelpen waarmee Stanley in Congo betaalde, zijn te zien in het nieuwe museum.

Papieren bloemen voor schelpengeld

Bezoekers kunnen interactief voor gouverneur spelen en de inflatie trachten te beïnvloeden. Smets zelf verwees naar het item over de papieren bloemen die kinderen aan de Belgische kust verkopen voor schelpengeld. "Die heb ik als kind nog verkocht op het strand van Bredene. Het leert veel over de werking van geld en over koopkracht".

Het museum, waarvan de inrichting 1,7 miljoen euro kostte, is elke weekdag open van 9 tot 17 uur en gratis toegankelijk. "We hopen één van de attracties van Brussel te worden", aldus Smets, die ook bedrijven opriep om het museum te bezoeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Expo , Nationale Bank van België

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni