In Brussel zijn ongeveer 100.000 niet-Brusselaars gevaccineerd. Dat zegt Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo). In maximum tweeduizend gevallen gaat het volgens hem om fraude. "Peanuts", aldus Maron.
100.000 Brusselse vaccindosissen naar niet-Brusselaars: 'Slechts minderheid fraudeurs'
Volgens de laatste cijfers van de GGC zijn in Brussel al 531.000 dosissen toegediend. Daarvan gingen ongeveer 100.000 dosissen naar niet-Brusselaars. Dat zegt Brussels gezondheidsminister Alain Maron in een interview met BRUZZ.
In de meeste gevallen gaat het om mensen die ook recht hadden op een "Brusselse" vaccindosis. Het gaat onder meer om het personeel van de woonzorgcentra, het ziekenhuispersoneel en het personeel van andere zorginstellingen. "Het zijn trouwens niet alleen Vlamingen of Walen, maar ook diplomaten, eurocraten en mensen zonder papieren", aldus Maron. "Opgeteld is dat een aanzienlijke groep, die niet apart in de statistieken van Sciensano zit."
Vaccinfraude
Sinds de lancering van het Brussels vaccinatieplatform Bruvax hebben bijna 9.000 niet-Brusselaars een vaccin gekregen in Brussel. Begin deze week raakte bekend dat enkele duizenden Vlamingen en Walen misbruik hebben gemaakt van Bruvax, door zich met opzet te registreren met een foute postcode. Volgens Maron gaat het om een kleine minderheid. "Dat zijn maar enkele honderden personen, maximaal 2.000. Op de 100.000 dosissen die zijn toegediend aan niet-Brusselaars, is dat peanuts", zegt Maron.
Sinds begin mei zou het volgens de minister niet meer mogelijk zijn om te frauderen, omdat het rijksregisternummer gecontroleerd wordt. Maron: "Het systeem is nu aangepast en beveiligd. Het lukte misschien enkele dagen, maar nu is het voorbij."
Begin deze week kondigde hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven strengere controles in de vaccinatiecentra aan. Wie toch onterecht in Brussel gevaccineerd is, zal ook voor de tweede prik terecht kunnen in een Brussels vaccinatiecentrum.
Compensatie
Het Brussels Gewest vraagt al langer een compensatie voor het aantal vaccindosissen dat in Brussel is toegediend aan niet-Brusselaars. De gesprekken met de taskforce vaccinatie en de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid lopen nog. Maron: “Het gaat voornamelijk om de dosissen voor andere beroepsgroepen zoals de politie. In de zorginstellingen is de verdeling aan het begin van de campagne realistisch ingeschat, die kosten vragen we niet terug."
Maron wil nog compensaties voor de ‘vaccinfraudeurs’ en voor de vaccinatie van de daklozen en mensen zonder papieren. Die laatste twee bevolkingsgroepen komen sinds deze week aan de beurt.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , vaccinatie , Alain Maron