Inge Neven, hoofd van de afdeling hygiëne van de Brusselse gezondheidsinspectie

Aantal besmettingen blijft stijgen in Brussel, vooral bij jongeren en vakantiegangers

© Belga
10/08/2021
Updated: 10/08/2021 16.50u

Het aantal coronabesmettingen in Brussel blijft stijgen, vooral dan bij jongeren, die nog steeds minder vaak gevaccineerd zijn dan andere leeftijdsgroepen, en bij mensen die terugkeren van vakantie. Dat heeft Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, dinsdag gezegd.

Zowel de positiviteitsratio - die nu 4,7 procent bedraagt tegenover 3,2 procent twee weken geleden - als de veertiendaagse incidentie - nu 371 tegenover 169 op 16 juli - neemt toe. Het reproductiegetal bedraagt 1,16, wat betekent dat de epidemie dus nog altijd aan kracht wint aangezien één besmette persoon gemiddeld meer dan één andere besmet.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie stelt voorts een stijging vast van het aantal ziekenhuisopnames - zowel op de gewone afdelingen als op de intensieve zorg - en van het aantal sterfgevallen, maar de situatie blijft niettemin onder controle, luidt het.

Jongeren

De meest getroffen leeftijdscategorie is die van de 20-29-jarigen, gevolgd door die van de 30-39-jarigen en vervolgens die van de jongeren van 10 tot 19 jaar. De grootste toename van het aantal gevallen - hoewel minder in absolute cijfers - situeert zich in de jongste leeftijdsgroep tussen 0 en 9 jaar, met een verdrievoudiging van het aantal positieve gevallen in de afgelopen week.

"Vergeleken met andere grote steden hebben wij verhoudingsgewijs een zeer jonge bevolking, die minder goed gevaccineerd is, maar onze inwoners die het grootste risico lopen zijn echt goed gevaccineerd", aldus Neven.

Meer dan 80 procent van de 65-plussers en meer dan 70 procent van de personen van 45 tot 64 jaar hebben al zeker één vaccinprik gekregen. Bij de 25- à 34 -jarigen gaat het om meer dan 50 procent en bij de jongeren van 18 tot 24 jaar om ruim 35 procent. Nochtans is het om groepsimmuniteit te bereiken van groot belang dat ook de jongeren voldoende gevaccineerd zijn, klinkt het.

Volgens Neven is er sprake van een lichte toename van mensen die niet komen opdagen voor hun tweede prik, "maar we blijven contact met hen opnemen om hen die tweede dosis te geven wanneer ze terugkomen van vakantie".

Vakantiegangers

Dat de positiviteitsgraad hoger ligt bij mensen die terugkeren van een reis dan bij degenen die vertrekkensklaar staan, wijst op een invoer van het virus. Het verschijnsel doet zich vooral voor in Brussel, het gewest met het grootste aantal uit het buitenland terugkerende personen.

De meeste vakantiegangers houden zich aan de verplichting om zich op dag 1 van hun terugkeer te laten testen en "een derde van de positieve gevallen is afkomstig van reizigers die naar huis terugkeren", benadrukt Inge Neven tot slot.

Ze roept iedereen op om de rode zones te mijden, zich volledig te laten vaccineren voor ze op reis vertrekken en om ook tijdens de vakantie de veiligheidsvoorschriften te respecteren. Bij terugkeer wordt aangeraden om in zelfisolatie te gaan en te letten op mogelijke symptomen tijdens de incubatieperiode, die tot 10 dagen kan duren. Ook is het best om gedurende die tijd nog even te wachten met het bezoeken van bijvoorbeeld grootouders in het rusthuis.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni