"We zijn niet tegen verplichte vaccinatie, maar we zeggen ook niet dat we er per se voor zijn". Dat heeft Alain Maron woensdag verklaard, en hij verzekerde bij LN24 dat dit ook het standpunt was van zijn partij, Ecolo. De Brusselse minister van Volksgezondheid roept op tot een breed democratisch debat over het onderwerp "zodra de vaccins definitief zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau, wat pas in 2022 zal gebeuren".
Alain Maron roept op tot democratisch debat over verplichte vaccinatie
Lees ook: Wantoestanden OCMW Anderlecht: Vlaams Belang wil onderzoekscommissie in Brussels Parlement
"Er moet een democratisch debat over verplichte vaccinatie worden gevoerd. Open parlementaire debatten met hoorzittingen bestaande uit deskundigen, maar ook vertegenwoordigers van de bevolking", aldus Maron.
"Verplichte vaccinatie van de hele bevolking valt onder federale bevoegdheid," zegt de Brusselse minister. "Op federaal niveau hebben de eerste minister (Alexander De Croo) en de minister van Volksgezondheid (Frank Vandenbroucke) zich publiekelijk uitgesproken tegen verplichte vaccinatie. Maar ik denk niet dat het debat voorbij is. Het moet nog rijpen. Op dit moment heeft geen enkel democratisch land vaccinatie verplicht gemaakt," zei hij.
Maron verdedigt inspanningen Brussel
Alain Maron verdedigde ook de inspanningen van het Brussels Gewest op het terrein om de vaccinatiegraad te verhogen, die lager ligt dan in de andere twee Gewesten, en hekelde de "mediapositionering" buiten de gewestelijke uitvoerende macht.
"De eerste gedecentraliseerde antennes werden in juni in Molenbeek opgesteld. Er zijn permanente banden met de gemeenten en de burgemeesters weten dit, mijn telefoon staat open!"
Volgens Alain Maron beantwoordt dit veldwerk "aan de doelstellingen die wij ons hadden gesteld". "Aan de andere kant gaan te weinig mensen op eigen initiatief naar de vaccinatiecentra die nog open zijn. Daar gaan de dingen niet zo goed als ze zouden moeten. De minister zei ook dat het aandeel van de ziekenhuisopnames van gevaccineerden "te verwaarlozen" was.
'Verplichting is enige uitweg' volgens Bianca Debaets
Het debat dat Maron vraagt komt in ieder geval in de media steeds meer op gang. Volgens Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) is een verplichte vaccinatie in het Brussels gewest "de enige uitweg", dat verklaarde ze woensdag tijdens de plenaire vergadering van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. De huidige aanpak heeft volgens Debaets zelfs aangetoond dat er verdeeldheid is binnen de Brusselse regering.
"Regeren is verantwoordelijkheden durven opnemen, niet zomaar alles bij de burger leggen. Sommige maatregelen zijn niet populair, maar wel noodzakelijk. Als je aan de burger gaat vragen of er extra belastingen moeten komen, gaan die daar ook altijd negatief op antwoorden. Niet alles heeft altijd een draagvlak nodig", vindt ze.
Verstraeten: 'Zal gespletenheid doen toenemen'
De N-VA gelooft op haar beurt niet echt in verplichte vaccinatie. "Dat zal de gespletenheid alleen maar doen toenemen", aldus Brussels parlementslid Gilles Verstraeten. "Ik stel mij ook vragen bij het juridisch kader daarvoor. Wat voor sancties worden voorzien en hoe controleren we iedereen op zijn gezondheidsstaat?"
Daarnaast vraagt Verstraeten zich af hoe de Brusselse overheid vertrouwen en legitimiteit wil opbouwen bij groepen die hen wantrouwen. "Dit wantrouwen is het bittere resultaat van 30 jaar laissez-faire en laxisme ten aanzien van de samenlevings- en integratieproblematiek in Brussel", stelt hij.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Alain Maron , verplichte vaccinatie