Met het najaar in zicht en een mogelijke stijging van de besmettingscijfers in aantocht werd vanmiddag ook de nieuwe sensibilisatie- en vaccinatiecampagne voorgesteld. Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron en hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven willen zo anticiperen op een opstoot van het coronavirus en kwetsbare personen beschermen met een tweede boosterprik.
'Behoud de juiste R'Flex' wordt aanloop naar nieuwe vaccinatiecampagne
“De vaccinatie-aanpak van afgelopen jaar heeft gewerkt”, aldus coronacrisismanager Inge Neven. Vooral de beslissing om vaccins beschikbaar te maken bij de apotheek bleek een goede beslissing.
“Ongeveer de helft van de vaccins die in Brussel verdeeld werden, werden verdeeld via de apotheek”, aldus Neven. Dat succes zou te verklaren zijn doordat de apotheek vaak “heel lokaal en laagdrempelig is, bovendien gaat het vaak om een vertrouwenspersoon”, gaat ze verder.
Stabiele cijfers
Dat die aanpak gewerkt heeft, zien we vandaag terug in de cijfers. De Covid-situatie in Brussel is op dit moment nog steeds stabiel. “De cijfers evolueren goed. De laatste dagen was er een kleine heropflakkering, maar die is te wijten aan het feit dat veel mensen terugkeren uit vakantie en zich daardoor ook meer laten testen”, aldus Neven.
“Ook de situatie in de woonzorgcentra is nu helemaal onder controle: geen enkel woonzorgcentrum bevindt zich nog in de alertfase.”
'De juiste R'Flex'
Dit betekent uiteraard niet dat Brusselaars zich niet moeten voorbereiden op de winter. Vorig jaar zagen we al minder ziekenhuisopnames dankzij de vaccinaties, maar volgens Neven is het “enorm belangrijk dat we allemaal samen onze modus nu even aanpassen om nieuwe, restrictieve maatregelen te vermijden.
De nieuwe sensibiliseringscampagne "Behoud de juiste R'Flex" focust zich op zes punten.
Ten eerste wijst de campagne erop dat het belangrijk is om vooral kwetsbare mensen te beschermen. Zorg daarnaast voor een goede verluchting van binnenruimtes. Als dat niet mogelijk is (of je niet voldoende afstand kunt houden) draag je best een mondmasker.
Ten vierde worden we aangemoedigd om groepsactiviteiten zo veel mogelijk buiten te organiseren. De campagne herinnert ons er nog eens aan dat vaccinatie gratis én vrijwillig is, en beschermt tegen alle vormen van Covid-19. Tenslotte: als je symptomen hebt, laat jezelf dan testen en isoleer jezelf.
De affiches van de nieuwe sensibiliseringscampagne worden vanaf volgende week in elf talen verspreid via de traditionele kanalen - zoals huisartsen, apothekers,... - en sociale media.
Uitnodiging voor prik
De tweede boosterprik is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen, met name voor kwetsbaren en ouderen.
Vanaf begin september worden alle 50-plussers per brief uitgenodigd en ook het zorgpersoneel en de bewoners van de woonzorgcentra en in de ziekenhuizen wordt sterk aangeraden om de tweede boosterprik te laten zetten.
De personen die een uitnodiging kregen, kunnen zich vanaf 12 september laten vaccineren op afspraak. Vanaf 1 oktober kunnen alle 18-plussers die het willen zonder afspraak een tweede boostervaccin laten zetten.
Let wel op: tussen de verschillende dosissen moet een periode van minstens 3 maanden zitten. Als je nog maar pas je vaccin of boosterprik gekregen hebt, moet je dus wachten tot die termijn verstreken is.
Vaccinatiecentra
De nieuwe vaccinatiecampagne wordt gehouden in vier vaccinatiecentra. Er zijn op dit moment twee centra in Brussel: Pacheco en Molenbeek. Ook de centra in Vorst en Sint-Pieters-Woluwe gaan binnenkort weer open.
Die laatste twee vaccinatiecentra heropenen speciaal voor de tweede booster. Daarnaast blijft de campagne lokaal lopen met vaccinaties door mobiele teams en bovenal een uitgebreid netwerk van apothekers die ook vaccins toedienen.
Nieuwe gezichten
De taak van Inge Neven zit er nu op. Ruim twee jaar was ze het gezicht van het Brusselse coronabeleid, veel meer dan gezondheidsminister Alain Maron.
Haal rol wordt nu in tweeën verdeeld. Olivier Delbauve, die reeds in december is begonnen, zal de operationele aspecten en de coördinatie op zich nemen. Delbauve werkte in het verleden voor Artsen Zonder Grenzen en bij de Europese Commissie.
France Dammel neemt de taak van woordvoerder op zich. Zij is zowel vertaler als verpleegster van opleiding en was de afgelopen twee jaar aan de slag als woordvoerder van vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
Dammel was in het bijzonder betrokken bij de communicatie rond Covid-19 en nam daarbij de taak van woordvoerder van de crisiscel voor haar rekening.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , covid , corona