Alle Brusselse uitnodigingen zijn inmiddels de deur uit: zelfs 16-plussers kunnen nu een afspraak maken voor hun vaccinatie. Toch heeft nog maar een op de vijf jongeren dat gedaan. Ook de opkomst voor de vaccinatiedagen zonder afspraak ligt lager dan verhoopt. De Brusselse gezondheidsinspectie benadrukt dat een vaccin ook de jeugd beschermt. Onder meer een nocturne met dj's moet hen helpen overtuigen.
Brussel schroeft deze week aantal vaccinaties terug: 'Minder bereidheid bij jongeren'
Vorige week had de Brusselse gezondheidsinspectie eigenlijk 89.000 vaccinaties gepland. Het werden er 84.630. Daarbij zijn overigens een aantal dosissen van Johnson & Johnson dubbel geteld (zowel als eerste en tweede dosis, red.). Voor deze week waren er eigenlijk 96.000 vaccinaties aangekondigd, maar de gezondheidsinspectie verlaagt dat aantal nu naar 73.100 prikken, waarvan 48.000 eerste dosissen. Om tegen midden juli aan een vaccinatiegraad van 70 procent te komen, moet Brussel eigenlijk minstens 65.000 eerste dosissen per week toedienen. Die 70 procent is nodig om groepsimmuniteit te bereiken.
"We verwachten minder spontane inschrijvingen de komende dagen"
“We zien dat jongeren minder vaak spontaan een afspraak maken voor hun vaccinatie dan de oudere leeftijdsgroepen”, zegt coronacrisismanager Inge Neven van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) daar maandag over. “Ongeveer 20 procent van de jongeren heeft een afspraak gemaakt, terwijl dat 30 tot 40 procent was bij de oudere leeftijdscategorieën. Ik denk dat jongeren minder interesse hebben in het vaccin of minder op de hoogte zijn van de mogelijkheden. We moeten daarom aandachtig zijn voor de komende weken.”
De GGC is zich ervan bewust dat de meeste afspraken kort na de uitnodiging worden ingepland. “We verwachten minder spontane inschrijvingen de komende dagen”, zegt Neven, aangezien alle uitnodigingen al verstuurd zijn. Daarom zijn er ook minder vaccins voorzien in de vaccinatiecentra deze week. Het is wel mogelijk om er meer uit de stock te halen indien de opkomst toch hoger wordt.
Daarnaast verhoogt de GGC de communicatie richting deze jongeren. Woensdag is er een nocturne zonder afspraak voorzien in het vaccinatiecentrum van de Heizel, waarbij drie dj’s voor sfeer moeten zorgen. Vanaf donderdag is het trouwens mogelijk in elk vaccinatiecentrum zonder afspraak op te dagen, dagelijks tussen 10 en 15 uur. (Lees verder onder de foto)
Reizigers
Zulke nocturnes of vaccinatiemomenten zonder afspraak trokken vorige week ongeveer 5.000 mensen, aldus Neven. Exacte cijfers heeft de GGC daarover nog niet. “Het is niet enorm”, geeft Neven toe, en bovendien minder dan verhoopt. Voor het vaccin van Johnson & Johnson zijn bijvoorbeeld zo’n 2.000 mensen komen opdagen, maar er waren er meer voorzien.
Een vaccin blijft evenwel ook nuttig voor jongeren. Uit een Noors onderzoek, waarover De Standaard maandag bericht, blijkt dat bijna twee op de drie jongeren nog tot zes maanden na een coronabesmetting met vermoeidheid, concentratieproblemen of geur- of smaakverlies kampt. Daarnaast rukt de meer besmettelijke Deltavariant van het coronavirus verder op. Die variant is ook gekend als de Indiase variant. Onder meer het Verenigd Koninkrijk kampt daardoor met uitbraken, net als Portugal en Rusland. Australië zette de stad Sydney zopas opnieuw in lockdown omwille van besmettingen met de Deltavariant. In ons land is de Deltavariant voorlopig goed voor minstens een op de zes nieuwe besmettingen, geteld over de voorbije twee weken.
"We weten dat Brussel een heel kosmopolitische stad is met veel reizigers. Daarom is het des te belangrijker om je hier te laten vaccineren"
“We weten dat Brussel een heel kosmopolitische stad is met veel reizigers, ook uit hoogrisicolanden”, zegt Neven. “We weten dus dat we meer risico lopen op een nieuwe uitbraak dan andere gewesten. Daarom is het des te belangrijker om zich hier te laten vaccineren.” Ze herhaalt dat een dubbele vaccinatie, zowel met Pfizer/BioNTech als met AstraZeneca, al bewezen bescherming biedt tegen de Deltavariant van het coronavirus. “En het biedt je ook een betere bescherming als je zelf op vakantie gaat”, zegt Neven.
Experts waarschuwen alvast dat de verspreiding van de Deltavariant vooral via de jongeren verloopt, nu we ook weer meer met elkaar mogen afspreken. De meeste nieuwe besmettingen in Brussel situeren zich nu bij de dertigers, twintigers en tieners. In die groepen is de vaccinatiegraad voorlopig ook het laagst.
Omwille van die bewezen bescherming biedt de GGC alvast de optie van een versnelde tweede prik aan voor mensen die met AstraZeneca gevaccineerd zijn (na 8 weken in plaats van 12, red.). Nog ongeveer 12.000 Brusselaars kunnen daar gebruik van maken.
Jonge bevolking
Op dit moment zit Brussel aan een vaccinatiegraad van 54 procent bij de volwassen. De ambitie is nog altijd om dat tegen midden juli op te krikken naar 70 procent. “Het is moeilijk te voorzien hoe hoog we gaan eindigen, maar als we de 70 procent halen, hebben we al goed werk geleverd”, vindt Neven. “In steden als Parijs en New York zien we gelijkaardige cijfers. In Manchester ligt de vaccinatiegraad nog lager dan bij ons.”
Manchester heeft, net als Brussel, een gemiddeld jonge bevolking. De gezondheidsinspectie is zich ervan bewust dat de jongeren een belangrijke uitdaging vormen. “Het gevoel rond Covid-19 lijkt een beetje weg, we zien een lagere vaccinatiebereidheid bij de jongeren. Wetende dat we in Brussel met een relatief jonge bevolking zitten, staan we voor een dubbele uitdaging om tot een vaccinatiegraad van 70 procent te komen", zegt Neven. Bijna een kwart van de Brusselaars is jonger dan 18 jaar. (Lees verder onder de grafiek)
De lokale initiatieven, zoals de samenwerking met apothekers, vertrouwenspersonen en medische centra, worden de komende weken voortgezet. “We blijven ervan overtuigd dat dit de beste manier is om mensen te overtuigen, want dwingen werkt niet”, zegt Neven. “Uiteraard kunnen de jongeren zich nog later inschrijven de komende weken.”
De vaccinatiecapaciteit blijft wel het hoogst deze zomer. Vanaf september zullen minstens twee van de tien vaccinatiecentra de deuren sluiten: in Schaarbeek en in Sint-Lambrechts-Woluwe.
Geen compensatie meer
Met minder ingeplande vaccinaties blijven er logischerwijs wat meer vaccins in de stock liggen. Voorlopig is er geen bezorgdheid over de houdbaarheid daarvan, zegt Neven. Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) hamert wel al weken op de recuperatie van extra vaccins, die in Brussel zijn toegediend aan niet-Brusselaars. Hij vroeg tot wel 130.000 dosissen terug van Vlaanderen en Wallonië. Nu Brussel minder afspraken voorziet de komende weken, verdwijnt die discussie naar de achtergrond. “Het ziet er inderdaad naar uit dat we geen extra dosissen meer gaan terugvragen”, besluit Inge Neven.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Inge Neven , vaccinatiecampagne , jongeren corona , vaccinatie jongeren
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.