Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, vindt dat burgemeesters moeten kunnen weten wie van hun inwoners verplicht in quarantaine moet. Zo kunnen zij dat ook beter controleren. Burgemeester Vincent De Wolf (MR) van Etterbeek heeft die gegevens over zijn eigen inwoners zelf al opgevorderd.
Druk om quarantainegegevens te delen met gemeenten neemt toe
Dat zei Noppen donderdag in De Afspraak op VRT. Volgens Vincent De Wolf stond het Brussels minister voor Gezondheid Alain Maron (Ecolo) in de weg dat burgemeester zomaar de quarantainegegevens van hun inwoners zouden mogen inkijken. Maron vreest dat Brusselaars dan minder snel hun gegevens met de contactopspoorders zullen delen.
Dat herhaalde de Brusselse minister vrijdag in het vragenuurtje in het parlement. Maron zei daar dat hij geen 19 verschillende manieren van contactopsporing wenst in Brussel. Hij voegde eraan toe dat er wel al een manier bestaat om gegevens te delen met burgemeesters, als het gaat om inwoners die zich niet aan de quarantaineregels houden. De arts-inspecteur van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) is verantwoordelijk voor die opvolging en het doorspelen van gegevens.
“Ik begrijp de connotatie naar GDPR (bescherming van persoonsgegevens, red.) toe niet, want dit is een zaak van algemeen belang”, zei Noppen in De Afspraak. “De angst die meneer Maron misschien heeft, is dat hij het vertrouwen wil behouden van de bevolking. Het is even intuïtief om net het omgekeerde te zeggen. Als je een afwezig beleid hebt of een laks beleid, denk ik dat dat het vertrouwen bij de bevolking eerder negatief beïnvloedt dan positief. Dus ik zou geneigd zijn om eerder leiderschap te tonen en krachtdadig op te treden.”
Naast hem aan tafel in De Afspraak zat Alexia Bertrand, fractieleidster van de MR in het Brussels parlement. Ook zij verwijt Alain Maron dat hij de quarantainegegevens nog niet wil delen. Ze gaf haar MR-collega De Wolf gelijk dat hij de gegevens over teruggekeerde reizigers zelf had opgevorderd. “Hij heeft zijn verantwoordelijkheid genomen als burgemeester”, vindt Bertrand.
Expats
De besmettingscijfers zijn in Etterbeek en andere zuidelijke gemeenten van Brussel snel aan het stijgen de laatste dagen. Het gaat om een stijging van wel 94 procent, ofwel bijna een verdubbeling, ten opzichte van een week eerder. “We hebben daar heel veel expats, dus het is niet onlogisch”, zei Bertrand. “Een groot deel van die mensen zijn naar hun thuisland geweest om hun familie te zien.”
Noppen wees erop dat de procentuele toename hoog lijkt, maar dat die stijging in Brussel begon van een relatief laag absoluut besmettingscijfer. “We panikeren nog niet, maar we moeten aandachtig zijn. Dit hebben we nog al gezien”, zei Noppen.
Hij voegde eraan toe dat hijzelf en andere artsen afgelopen zomer lange tijd moesten aandringen bij de Brusselse regering om maatregelen te treffen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. “Ik heb meneer Maron in de zomer tevergeefs proberen duidelijk maken dat er iets aan het gebeuren was en toen was het eigenlijk al te laat. Nu zitten we nog heel vroeg in de derde golf - wat ik bijna niet durf uit te spreken. Je moet vroeg ageren”, aldus Noppen.
34.000 telefoontjes
Minister Maron was nog niet bereikbaar voor een eigen reactie. Zijn kabinet herhaalt aan onze redactie enkel het antwoord dat Maron vrijdag gaf in het parlement. Daarin zei Maron dat de contactopspoorders van de GGC tussen 3 en 11 januari al 34.000 telefoontjes hadden gedaan naar teruggekeerde reizigers in heel Brussel.
"De helft van hen antwoordde op dat telefoontje", zei Maron. "93 procent heeft een sms gekregen met een code en instructies (om zich te laten testen, red.)."
Mensen die hun telefoon niet opnemen, kunnen wel nog thuis gecontroleerd worden. Tussen 4 en 13 januari hebben de Brusselse contactopspoorders 246 van zulke quarantainecontroles gedaan.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Politiek , Marc Noppen , Alexia Bertrand , Alain Maron , terugkerende reizigers covid-19
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.