De Brusselse Iris Ziekenhuizen, het netwerk van vijf openbare en universitaire ziekenhuizen in Brussel, functioneren vandaag aan minimumdienst door een stakingsactie. De vakbonden eisen meer middelen en betere arbeidsomstandigheden.
Iris Ziekenhuizen staken: 'Situatie is totaal onaanvaardbaar'
Aan verschillende stakingsposten voor een aantal ziekenhuizen (waaronder het Bordetziekenhuis, UMC Sint-Pieter en het UVC Brugmann) eisen de bonden "meer recpect, meer middelen en meer waardering.” Een eis die ook weerklinkt op een manifestatie die vanaf 10 uur vertrok aan het De Brouckèreplein en richting het kabinet van Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron ging.
De eisen resoneren met wat de bonden in maart ook al aan de kaak stelden: “duizenden werknemers worden door hun directie in de steek gelaten,” klonk het toen.
“15 maart dienden we een eisenbundel in bij het Comité C (belast met de onderhandelingen tussen directies en vakbonden van de ziekenhuizen), maar die bleef onbeantwoord,” stellen de vakbonden in een communiqué.
‘Verslechterde werkomstandigheden’
De eisen komen er na de vaststelling dat de werkomstandigheden in de ziekenhuizen zijn verslechterd. “Deze situatie is totaal onaanvaardbaar. De verschillende verantwoordelijken binnen Comité C, of het nu om de ziekenhuisdirecties gaat of andere gemandateerden, schuiven de hete aardappel naar elkaar door.”
“Na onze acties van 15 maart en verschillende overlegmomenten, heeft de Iris-koepel in een algemeen protocol een aantal voorstellen gedaan die we ontoereikend vinden.”
“Recent nog kondigde men aan dat onze openbare ziekenhuizen essentieel zijn en kwaliteitsvolle zorg moeten aanbieden, toegankelijk moeten zijn voor iedereen en dat in de beste werkomstandigheden voor het personeel,” alluderen de vakbonden op Marons streven naar een verhoogde kwaliteit van de dienstverlening in de Brusselse openbare ziekenhuizen.
Te hoge werkdruk
“Toch stellen we vast dat de juiste maatregelen hiertoe niet volgen.” Concreet eisen de bonden betere werkomstandigheden. Momenteel vallen veel werknemers uit door de hoge werkdruk, wat de werkdruk op zijn beurt extra verhoogt. De vakbonden betreuren dat er geen vaste benoemingen meer gebeuren en eisen dat personeelsleden één op één vervangen worden wanneer ze uitvallen.
Daarnaast wil men een automatische indexering van de kilomtervergoeding, die nu jaarlijks moet worden onderhandeld.
Als er niet geluisterd wordt naar hun eisen, dreigen de bonden met verdere acties. De stakingsbereidheid bij het hele personeel is groot, volgens de bonden. Getuige daarvan de zondagsregeling die vandaag tijdens de actie in voege is. Op sommige plaatsen vonden zelfs helemaal geen consultaties plaats, volgens de bonden.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Samenleving , brusselse iris ziekenhuizen , Alain Maron