Vanaf 1 oktober worden er opnieuw coronamaatregelen versoepeld of afgeschaft. Bent u het overzicht ook een beetje kwijt? BRUZZ lijst op waar u in Brussel nog rekening mee moet houden. Dat is nog wel wat.
Nieuwe maand, nieuwe coronaversoepelingen: wat mag wel en niet in Brussel?
Mondmaskers verdwijnen grotendeels uit het straatbeeld in Vlaanderen, maar in Brussel is het nog even wachten voordat we weer overal volledige gezichten kunnen zien. Omdat de coronasituatie in de hoofdstad nog altijd ernstiger is dan in Vlaanderen en de vaccinatiegraad lager, zullen in Brussel nog iets strengere maatregelen van kracht blijven.
De grootste verandering in Brussel is het wegvallen van de verplichte sluiting om 1 uur voor de horeca, nachtwinkels en evenementen. De opheffing van het sluitingsuur, dat in Vlaanderen al langer verdwenen was, heeft te maken met de heropening van nachtclubs en discotheken. Daar mag je, op vertoon van een Covid Safe Ticket (CST), opnieuw dansen zonder mondmasker.
Dansen mag in de Brusselse horeca echter nog altijd niet. De huidige regels (verplicht aan tafel zitten met maximaal 8 personen en een mondmaskerplicht voor wie opstaat) blijven van kracht tot en met ten minste 14 oktober. Wanneer op 15 oktober naar alle waarschijnlijkheid het CST ook voor de horeca ingevoerd wordt, kunnen die horecaregels vervallen.
Wat je mogelijk ook in de horeca zult merken, is het afschaffen van de federale steunmaatregel die bepaalde dat de horeca slechts 6 procent btw diende af te dragen afgeschaft. Vanaf nu geldt weer een btw-tarief van 12 procent op maaltijden en 21 procent op drank. De kans bestaat dat hierdoor de prijzen op café weer zullen stijgen.
Ook voor erediensten en plechtigheden, zoals trouwfeesten, blijft een maximum aantal deelnemers van 200 binnen en 400 buiten van kracht met mondmaskerplicht en social distancing. In overleg met lokale overheden zijn wel uitzonderingen mogelijk. Evenementen met meer dan 50 aanwezigen binnen en 200 buiten die het CST gebruiken, hoeven geen andere coronamaatregelen meer te handhaven.
Waar in Vlaanderen de mondmaskerplicht op het werk, in winkels of winkelcentra verdwijnt, blijft die in Brussel wel van kracht. Ook in het onderwijs verandert er voorlopig niets. In de Brusselse scholen moet het mondmasker dus nog gedragen worden door leerlingen vanaf het vijfde leerjaar tot en met het zesde middelbaar. In Nederlandstalige hogescholen en universiteiten in Brussel geldt ook nog een algemene mondmaskerplicht.
In het openbaar vervoer blijft de mondmaskerplicht gelden in voertuigen, in het vliegtuig, in binnenruimtes van het openbaar vervoer, treinstations en de luchthavens en bij het georganiseerd collectief vervoer.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , corona , coronavirus , covid safe ticket , coronapas , algemeen mondmaskerplicht , coronamaatregelen