Er bestaat ongerustheid bij meerdere ziekenhuizen over de plannen van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) om het Militair Hospitaal van Neder-over-Heembeek tegen 2030 om te vormen tot een 'medische hub'. Die zou een crisis- en rampenbestrijdingshospitaal herbergen, geïntegreerd in het civiel zorgaanbod in het Brusselse.
Omvorming Militair Hospitaal in 'medische hub' leidt tot heel wat vragen
Dedonder (PS) gaf onlangs in de bevoegde kamercommissie meer toelichting bij het project. De toekomstige "medische hub" zal bestaan uit een militair ziekenhuis, een opleidings-, trainings- en simulatiecentrum, en een logistiek centrum voor geneesmiddelen en medisch materiaal. De ambitie is om zowel een kenniscentrum als een crisisziekenhuis te worden dankzij digitalisering en partnerschappen en duurzame samenwerking met nationale en internationale partners.
De toelichting van de minister zorgt echter voor ongerustheid bij heel wat leden van de medische en ziekenhuisgemeenschap, blijkt uit documenten die Belga heeft kunnen inkijken.
'Onduidelijk' en 'zonder voorafgaandelijk overleg'
Meerdere ziekenhuizen vinden dat de minister niet duidelijk is omtrent haar plan om het Militair Ziekenhuis van Neder-over-Heembeek om te vormen tot een "echt" gespecialiseerd ziekenhuis. Daarin zou het brandwondencentrum immers niet levensvatbaar zijn door een gebrek aan een medisch gespecialiseerde omgeving.
De ziekenhuizen hekelen ook de manier waarop de minister het project uitwerkt, "zonder voorafgaandelijk overleg" met de eigen ziekenhuisartsen, de civiele maatschappij of de FOD Volksgezondheid, en "zonder zich vragen te stellen over de noden van de samenleving" op het vlak van crisisgeneeskunde.
"Defensie heeft beslist zich op eigen houtje en op kosten van de belastingbetaler in een dossier te storten dat transversaal moet zijn en duidelijk buiten het eigen kader van Defensie ligt. Deze benadering beantwoordt niet aan de complementariteit met de burgelijke ziekenhuiswereld bij het bestrijden van gezondheidscrisissen," is te horen bij de ziekenhuizen.
Die verwijten de minister verder een project voor te stellen dat op zichzelf gericht is, terwijl ze haar eigen noden niet kan vervullen en de kans op overbelasting van de ziekenhuissector creëert bij een militaire operatie, aanslagen in eigen land of crisissen in de buurlanden met talrijke zwaargewonde burgers of militairen.
'Expertise dreigt te verdwijnen'
Ze stellen zich ook vragen bij de capaciteit van Defensie, die het ziekenhuis alleen beheert. Het ziekenhuis valt niet onder de ziekenhuiswet van 1987. De ziekenhuizen vrezen dan ook dat de expertise inzake militaire geneeskunde, die niet door het Riziv erkend is, op korte termijn, over vijf tot tien jaar, zal verdwijnen.
Verschillende bronnen vrezen tot slot dat het Militair Ziekenhuis geleidelijk opgenomen wordt in het Brusselse IRIS-netwerk, dat vaak onder PS-invloed gezien wordt. Er worden reeds twee verdiepingen van het ziekenhuis in Neder-over-Heembeek ter beschikking gesteld aan het Brugmann-ziekenhuiscentrum dat reeds instaat voor de boekhouding van het Militair Ziekenhuis.
Lees meer over: Brussel , Neder-Over-Heembeek , Gezondheid , ludivine dedonder , militair hospitaal Neder-Over-Heembeek