Brussel zit op koers om voor de zomer iedereen te vaccineren, tenminste op voorwaarde dat alle beloofde extra en versnelde vaccins ook beschikbaar zullen zijn. Dat stelt Inge Neven, hoofd van de gezondheidsinspectie in Brussel. “In dit geval is het Vlaanderen dat ons tempo volgt. Daar mogen we best trots op zijn." Tegen maart moet er een tiental vaccinatiecentra openen.
Tegen maart tiental vaccinatiecentra in Brussel
Tegen begin februari moeten er vier vaccinatiecentra open zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bedoeling is dat er tegen maart nog vijf tot zes extra vaccinatiecentra bijkomend geopend worden. Die centra zullen aangevuld worden met mobiele teams die moeilijker bereikbare Brusselaars moeten inenten.
Waar de centra precies allemaal komen, maakt nog deel uit van lopend overleg met de burgemeesters van de verschillende gemeentes. Daarbij wordt gekeken naar de geografische verspreiding, de beschikbare ruimte, de ventilatie, maar ook of de centra lang genoeg kunnen openblijven. De meeste centra zullen elk vijf ‘vaccinatieboxen’ hebben waar vijf personen tegelijk een prik kunnen krijgen. Daarnaast komen er nog twee grotere centra en het grootste centrum komt aan de Heizel dat twintig vaccinatieboxen zal tellen. “Het is nog niet zeker of het centrum aan de Heizel 1 of 15 februari geopend wordt, maar vier andere wel rond 1 februari”, schetst Inge Neven de strategie voor Brussel.
"Op de Heizel komt het grootste vaccinatiecentrum. Iedereen kan er makkelijk heen met het openbaar vervoer en met de auto en het is ook een grotere locatie."
Rest bevolking
Op dit ogenblik worden de bewoners van de woonzorgcentra nog volop voor de eerste keer ingeënt, vanaf 18 januari wordt ook gestart met de vaccinatie van het personeel. “Nu zijn we alles aan het voorbereiden om vanaf februari het ziekenhuispersoneel en personeel in andere voorzieningen zoals de gehandicaptenzorg en psychiatrie, maar ook het zorgpersoneel van de eerste lijn te kunnen vaccineren. Voor die laatste zullen we een viertal vaccinatiecentra voorzien, waaronder de Heizel, het ziekenhuispersoneel wordt in het ziekenhuis ingeënt.”
Tegen 1 maart moeten dan de bijkomende vaccinatiecentra ook openen om vanaf 1 april – in het beste geval vanaf 1 maart – te starten met fase 1 B waarbij de 65-plussers, mensen met een verhoogd risico en de essentiële beroepen ingeënt kunnen worden. “Begin juni kan dan - als er voldoende vaccins beschikbaar zijn - de rest van de bevolking volgen. Als de beloofde extra vaccins komen, zullen we sneller kunnen schakelen zodat de centra 24u op 24 en 7 dagen op 7 draaien en we de capaciteit kunnen verhogen."
"Iedereen vaccineren voor de zomer lukt enkel als Pfizer/BioNTech inderdaad zoals beloofd meer en versneld vaccins levert."
Voorwaarden
Zoals eerder aangegeven staat of valt de timing met de beschikbaarheid van de vaccins. “Iedereen vaccineren voor de zomer lukt enkel als Pfizer inderdaad zoals beloofd meer en versneld vaccins levert, anders zal het eerder augustus of september zijn, afhankelijk van de beschikbare dosissen", beklemtoont Neven. Vorige week vrijdag kondigde de Europese Commissievoorzitster Ursula von der Leyen aan dat Europa 300 miljoen bijkomende dosissen kon bestellen van het Pfizer/BioNTech-vaccin. Volgens minister Frank Vandenbroucke zou dat voor België moeten neerkomen op 10 miljoen extra dosissen. Neven: “We zorgen dat we klaar zijn om die ook toe te dienen.”
Tot nu krijgt Brussel 40.000 vaccins per maand van het Pfizer/BioNTech-vaccin. “Als dat verdubbelt, is dat alleen maar goed nieuws, maar voorlopig rekenen we die er nog niet bij”, aldus Neven. “Moderna zou deze maand voor een klein pilootproject in het ziekenhuis al 2.000 dosissen kunnen leveren en voor februari en maart 10.000. Vanaf februari kan het vaccin van AstraZeneca daar mogelijk aan toegevoegd worden, dat kunnen we dan gebruiken om zorgverstrekkers uit de eerste lijn te vaccineren.”
Tweede voorwaarde die de snelheid van de vaccinatiecampagne mee bepaalt, is de beschikbaarheid van voldoende bekwaam personeel om het vaccin toe te dienen. “We hebben al een hele pool met mensen die in de testcentra werken, maar zijn volop bezig met gesprekken met de verschillende verenigingen voor verpleegkundigen en artsen om hiervoor te zorgen.”
Tenslotte moeten ook zoveel mogelijk Brusselaars zich willen laten vaccineren. De uitnodiging voor een inenting zal door de gemeentes en de burgemeesters geregeld worden. “Er komt één grote database om te kijken wie al gevaccineerd is. Mogelijk word je digitaal uitgenodigd of per brief. Dat overleg is momenteel nog bezig.”
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , vaccinatie coronavirus , vaccinatiecentra , GGC
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.