Vaccinatiecentra Anderlecht en Pacheco dienen overgebleven doses toe aan voorbijgangers

Godfried Roelant, Thijs Roelen
© BRUZZ
30/04/2021

Post vatten bij de deur van een vaccinatiecentrum in de hoop zo een overgebleven coronavaccin te krijgen, kan lonen. Het vaccinatiecentrum in Anderlecht dient zo tot maximaal 11 doses per dag toe aan toevallige passanten. Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie laat weten dat dat eigenlijk niet de bedoeling is.

Eerst waren er de agenten en brandweerlieden. Later ook leerkrachten uit het speciaal onderwijs. En deze week nog al het personeel van de gemeente Anderlecht. Allemaal konden ze in aanmerking komen voor restdoses coronavaccin, zonder dat ze op de gewestelijke reservelijst stonden. Van bovenstaande groepen weet BRUZZ zeker dat ze op een moment gevaccineerd werden of zullen worden in een Brussels vaccinatiecentrum terwijl zij, volgens de officiële vaccinatiestrategie nog niet aan de beurt zijn of waren.

Want in eerste instantie is er de reservelijst van het gewest die moet worden aangewend om restdoses te gebruiken. Daarvoor kan iedereen die in het Brussels gewest woont en in de categorie van personen valt die op dat moment aan de beurt is voor een vaccin, zich inschrijven. Momenteel vaccineert Brussel al 51-plussers, maar ook 46-plussers kunnen zichzelf vanaf vanavond aanmelden voor een afspraak. 41-plussers kunnen zich op de reservelijst laten plaatsen. Dat laatste bevestigde minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) vandaag aan BRUZZ. Dat kan ook indien je nog geen uitnodiging gekregen hebt.

Ook 40-plussers kunnen zich aanmelden voor een vaccin.

Maar naast die officiële reservelijst was het voor de centra in sommige gevallen, bij een grote hoeveelheid opengebleven tijdslots in de planning, gemakkelijker om bijvoorbeeld de politie te bellen om 300 plaatsen in een keer te vullen. Dat was praktischer dan 300 mensen van de reservelijst te vinden die beschikbaar zouden zijn.”Dan moeten we misschien wel 1.200 mensen opbellen om te zien of ze beschikbaar zijn,” zei Emin Luka, COO van Brussels Expo en verantwoordelijk voor het vaccinatiecentrum op de Heizel vorige maand al. Dat verklaart waarom het gemeentepersoneel van Anderlecht of leerkrachten uit het speciaal onderwijs al opgeroepen werden.

Wachten loont

Maar er zijn nog andere manieren om al sneller aan een vaccin te komen. Zo loont het om rond het sluitingsuur (16.00 uur) bij het vaccinatiecentrum in Anderlecht, in het stadion van RSC Anderlecht, te passeren. Daar worden namelijk geregeld doses toegediend aan toevallige voorbijgangers, bevestigt Bernard Jonckheere, de administratief coördinator van het centrum. “Het gebeurt dat mensen die voor het gebouw wachten een vaccin toegediend krijgen.”

Die mensen komen wel enkel in aanmerking wanneer zij gedomicilieerd zijn in Brussel. “Dat is het eerste criterium,” aldus Jonckheere. “Als er meerdere mensen zijn, dan kijken we naar hun leeftijd. De oudste is eerst aan de beurt.”

Dagelijks melden zich zo enkelingen aan in het stadion, naast de fanshop. Volgens het vaccinatiecentrum kunnen er aan het einde van een dag maximaal 11 doses overblijven. “Dat is afhankelijk van welk vaccin we gebruiken die dag: Pfizer of Astra Zeneca,” zegt Benedicte Giroul, de verantwoordelijke apothekeres ter plaatse. “Uit een flacon Astra Zeneca kunnen we 12 doses halen. Als we een flacon openen, maar er staan nog maar 2 afspraken op de planning voor die dag, blijven we met 10 doses zitten. Uit een flacon Pfizer kunnen we maximaal 7 doses halen, daarvan kunnen er dus eventueel 6 overblijven aan het einde van de dag. Die kunnen we toedienen aan mensen die hier staan.”

'Niet de bedoeling'

Ook bij het vaccinatiecentrum Pacheco worden overgebleven vaccins toegediend aan mensen die rond sluitingsuur voor de deur staan, wordt aan BRUZZ ter plaatse bevestigd. Daar wil echter niemand meer uitleg geven.

Vaccinatie Pacheco

| Het vaccinatiecentrum Pacheco.

Nochtans is het niet de bedoeling om willekeurige passanten te vaccineren, stelt Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie, die de vaccinatiecampagne coördineert. “De bedoeling is dat de wachtlijsten gebruikt worden. We zullen dat nog eens herhalen,” laat ze in een reactie via SMS weten.

Bij het vaccinatiecentrum in het Anderlecht-stadion zijn ze zich van geen kwaad bewust. “Wij willen vooral dat er geen doses verloren gaan,” stelt Jonckheere. Van grote drukte is nog nooit sprake geweest, zegt Giroul. “Het gaat om zulke kleine aantallen. Het heeft geen zin om hier met grote groepen te staan wachten.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni