Frank Vandenbroucke (Vooruit),  vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

| Frank Vandenbroucke (Vooruit), vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Vandenbroucke wil jongeren in Brussel vaccineren via de scholen

© Belga - BRUZZ
17/08/2021
Updated: 17/08/2021 08.49u

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zal, met het oog op het overlegcomité vrijdag, voorstellen om een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel in te voeren. Vanochtend op Radio 1 zei hij ook dat hij specifiek voor Brussel samen met de CLB's wil inzetten op de vaccinatie in de scholen.

"Ik ben het helemaal eens met de vaccinatieverplichting voor het zorgpersoneel", zo zei de minister maandagavond in 'TerZake'. Volgens hem zijn de geesten er stilaan rijp voor. "Voor mensen die werken in de zorg, voor artsen in een privaat kabinet, voor kinesitherapeuten ... zou de norm moeten zijn en dus de plicht dat ze zich laten vaccineren. Als voorbeeld voor anderen en voor de veiligheid."

Vandenbroucke wil zich niet laten vastpinnen op een timing, maar "zal er geen gras over laten groeien". In de loop van september zullen er eerst nog adviezen worden ingewonnen bij onder meer de Federale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen (FRZV), de Hoge Raad voor Preventie en de Nationale Arbeidsraad - "omdat we ook werkgevers en werknemers van die sectoren mee willen hebben in het verhaal". Tegelijkertijd is het juridische werk al opgestart.

Op Radio 1 zei hij dinsdagochtend dat hij specifiek voor Brussel samen met de CLB's wil inzetten op de vaccinatie in de scholen. Die zouden de jongeren op vrijwillige basis een vaccinatie kunnen aanbieden.

Brussels minister voor Gezondheid Alain Maron (Ecolo) laat aan BRUZZ weten dat hij zich aansluit bij zijn federale collega Vandenbroucke. Maron pleitte vorige maand al voor zo'n vaccinplicht in de rusthuizen. "Nu is het aan de federale regering om te verzekeren dat zo’n verplichting wettelijk in orde is. Eens dat zo is, zullen wij de vaccinplicht valideren voor het zorgpersoneel. De rusthuizen blijven onze prioriteit", zegt Marons woordvoerder Simon Vandamme.

Koudwatervrees

In Vlaanderen is de vaccinatiegraad bij zorgpersoneel het hoogst. Eind juli had volgens Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Wouter Beke (CD&V) minstens 92 procent van de Vlaamse zorgverleners zich laten vaccineren. In Wallonië en Brussel is de vaccinatiebereidheid minder groot.

De socialistische minister liet ook weten dat tegen eind augustus ziekenhuizen en woonzorgcentra in Vlaanderen op vrijwillige basis zullen bekendmaken hoeveel procent van hun personeel gevaccineerd is. In Wallonië zou het nog wat langer kunnen duren: "daar is nog meer koudwatervrees" om dat vrijwillig te doen, klonk het.

In Vlaanderen is de vaccinatiegraad bij zorgpersoneel het hoogst. Eind juli had volgens Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Wouter Beke (CD&V) minstens 92 procent van de Vlaamse zorgverleners zich laten vaccineren. In Wallonië en Brussel is de vaccinatiebereidheid minder groot.

Vandenbroucke ging in "Terzake" voorts nog in op een mogelijke derde prik. Daarvoor verwees hij naar een advies van de taskforce vaccinatie dat hij wil volgen. Dat advies raadt een derde prik in eerste instantie aan voor "de meest kwetsbare groep", met name een groep van 300.000 à 400.000 mensen die een probleem hebben met hun immuniteit, zoals bijvoorbeeld transplantpatiënten, mensen aan nierdialyse of kankerpatiënten, zo zei de minister.

Grote Coronastudie

Het zou dus niet de bedoeling zijn om meteen alle ouderen een derde prik te geven. "We moeten nog even uitkijken, niet halsoverkop beslissen om alle ouderen die derde prik te geven", aldus Vandenbroucke. "Daar gaan we de komende weken wat meer gegevens over krijgen, dus het is nog even afwachten of we dat beslissen."

In juli bevalen de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) en haar Franstalige tegenhanger ARMB al aan om een verplichte vaccinatie in te voeren voor al het zorgpersoneel. In een advies pleitten ze voor "de verplichte vaccinatie voor alle verzorgend en niet-verzorgend personeel van ziekenhuizen, klinieken en zorginstellingen, evenals voor alle artsen, andere gezondheidszorgbeoefenaars en mantelzorgers, betrokken bij (ambulante) zorg".

En begin augustus bleek dat 85 procent van de deelnemers aan de Grote Coronastudie van de UAntwerpen voorstander is van een verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel in België.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni