De kans dat het dreigingsniveau in ons land van 3 naar 2 zakt is reëel. Dat schrijft De Morgen. Een groot aantal terreurverdachten is opgepakt, en IS heeft zijn aantrekkingskracht verloren.
Lager dreigingsniveau komt dichterbij
Lees ook: Dreigingsniveau blijft op 3
De Nationale Veiligheidsraad, met de top van de regering en veiligheidsdiensten komt volgende week maandag samen voor een vergadering. Het Orgaan voor de Coördinatie van de Analyse van de Dreiging (OCAD) zal dan zijn laatste analyse geven. De kans dat het orgaan adviseert om het dreigingsniveau te doen zakken, is volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) reëel.
Het werk van politie en justitie heeft zijn vruchten afgeworpen, verklaart Jambon. Daardoor lopen er steeds minder terroristen vrij rond. Sinds de aanslag op het Joods Museum zijn er driehonderd mensen veroordeeld in terreurdossiers.
Ook de situatie in het buitenland heeft gevolgen voor de Belgische veiligheid. IS is zo goed als verslagen in het Midden-Oosten, waardoor er geen acties meer worden gecoördineerd vanuit de Syrische stad Raqqa. “Het aantal Belgen dat naar Syrië is vertrokken is teruggevallen naar vijf in 2017,” zegt de woordvoerder van Jambon, Olivier Van Raemdonck, aan De Morgen.
Als het dreigingsniveau niet al na maandag zou zakken, dan gebeurt dat volgens Van Raemdonck wel in de komende weken. Dreigingsniveau 2 betekent dat een aanslag ‘weinig waarschijnlijk’ is, niveau 3 staat voor ‘mogelijk en waarschijnlijk’. Sinds de aanslagen in Parijs in 2015 is het dreigingsniveau in België niet meer onder niveau 3 gezakt.
Dat het dreigingsniveau zakt, betekent niet automatisch dat militairen volledig uit het straatbeeld verdwijnen. Bepaalde zones, zoals treinstations, vliegvelden of bijvoorbeeld de Amerikaanse ambassade of Joodse instellingen kunnen nog altijd onder niveau 3 vallen.
Lees meer over: Brussel , Justitie , militairen , dreigingsniveau 3
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.