Het assisenproces over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs gaat woensdag van start. Twintig mannen worden ervan beschuldigd een aandeel te hebben in de terreur die aan 130 mensen het leven kostte en waarbij 350 mensen gewond raakten. Meer dan de helft van die verdachten hebben roots in Brussel.
| De Delaunoystraat in Molenbeek, vlak na de aanslagen in Parijs
Bijna zes jaar na de reeks terreuraanslagen in Parijs start vandaag/woensdag het assisenproces. Vijf aanslagen troffen het tiende en elfde arrondissement van de hoofdstad, een zesde aanslag werd gepleegd tijdens een voetbalmatch aan het Stade de France. Maar liefst elf van de twintig verdachten komen uit Brussel. BRUZZ geeft een overzicht:
Salah Abdeslam (31) heeft de Franse nationaliteit maar is geboren in Sint-Jans-Molenbeek. Hij hielp met de voorbereidingen voor de aanslagen in Parijs en maakte deel uit van het terreurcommando dat in het Stade de France moest binnendringen met een bommengordel. Volgens zijn versie was de gordel defect of geraakte hij het stadion niet binnen en moest hij vluchten. Op 18 maart 2016 werd hij opgepakt in Molenbeek, nadat drie dagen eerder zijn vingerafdrukken waren gevonden in een safehouse in Vorst. Toen de politie dat pand wilde binnenvallen ontstond een hevige schietpartij.
De Fransman uit Molenbeek zat dus al in de cel op het moment van de aanslagen van 22 maart in Brussel, maar is ook in dat dossier een verdachte. Hij zou geholpen hebben bij de voorbereidingen. Abdeslam is overgeleverd aan Frankrijk voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, maar werd intussen in België veroordeeld tot twintig jaar cel voor de schietpartij in Vorst. Zijn toenmalige advocaat Sven Mary zal hem morgen in Parijs niet bijstaan.
Mohamed Abrini (36) ofwel ‘de man met het hoedje’ werd geboren in Brussel en groeide op in Molenbeek. Hij werd gezocht sinds de aanslagen in Parijs, nadat bewakingsbeelden hadden aangetoond dat hij twee dagen voor de aanslagen met jeugdvriend Salah Abdeslam een tussenstop maakte in een tankstation op de snelweg naar Parijs. Hij wordt ervan verdacht de terroristen naar Parijs gebracht te hebben, maar hij zou ook een rol gespeeld hebben in de financiering van de aanslagen en de levering van de wapens.
De Molenbekenaar bekende na zijn arrestatie in Anderlecht dat hij de man met het hoedje was die op bewakingsbeelden van de luchthaven in Zaventem te zien was, kort voor zijn twee mededaders zich daar opbliezen op 22 maart 2016. Abrini liet zijn bagage achter in de vertrekhal. Achteraf bleek die de zwaarste lading explosieven te bevatten. Hij staat dus ook op lijst van beschuldigden voor de Brusselse aanslagen.
Yassine Atar (35) uit Laken, die in een Franse cel zit, moet zich verantwoorden voor zijn lidmaatschap van de terreurcel. Bij hem werden de sleutels gevonden van een safehouse in Schaarbeek waar Salah Abdeslam zich wekenlang schuilhield.
Mohamed Amri (33) werd geboren in Marokko en woonde in Molenbeek. Hij had een nauwe band met de broers Abdeslam in de weken voor de aanslagen en huurde voertuigen om Salah Abdeslam na de terreurdaad terug uit Parijs naar Laken te halen. Ook Amri zit in een Franse cel.
Hamza Attou (27) is een Franse Belg die geboren werd in Brussel en opgroeide in Molenbeek. Attou vervoerde Salah Abdeslam samen met Amri van Parijs naar Laken. Bovendien hielp hij Abdeslam zich te verbergen en gaf hij hem geld. Attou is sinds mei 2018 vrij onder voorwaarden.
Ali Oulkadi (37) is net als Attou een Franse Belg met roots in Brussel en Molenbeek. Hij was betrokken bij het vervoer van terroristen en zou Salah Abdeslam na de aanslagen geholpen hebben om zich te verbergen, door hem in Laken op te pikken en naar Schaarbeek te brengen. Ook Oulkadi is vrij onder voorwaarden.
Ali El Haddad Asufi (36) komt uit Schaarbeek. Hij had regelmatig contact met de terreurcel en zocht wapens voor hen.
Hij zit in een Franse gevangenis en staat ook op de beschuldigdenlijst voor de Brusselse aanslagen.
Ahmed Dahmani (32) is een Belgische Marokkaan uit Molenbeek. Hij zou geholpen hebben met logistieke zaken en het maken van bommen. De dag na de aanslagen probeerde hij naar Syrië te vluchten maar werd in Turkije opgepakt. Hij zit sinds 2016 een gevangenisstraf van tien jaar uit en wordt daarom niet op het proces verwacht.
Abdellah Chouaa (40) komt uit Ganshoren en is de zoon van een Molenbeekse imam. Hij was een logistieke hulp voor de terreurcel en tevens de chauffeur van Abrini. Hij is vrij onder voorwaarden.
Mohammed Bakkali (34) uit Verviers woonde in Vorst. Hij huurde safehouses voor de terroristen onder een valse naam, was hun chauffeur en regelde ook wapens. Hij zit sinds 2018 in een Franse cel.
Farid Kharkhach (39) werd geboren in Marokko en woonde in Laken. Hij zou als tussenpersoon zijn opgetreden bij de aanschaf van valse papieren waarmee terroristen vanuit Syrië naar Europa konden komen.
Drie Brusselse beschuldigden minder
In totaal zouden veertien Brusselaars betrokken zijn bij de terreuraanslagen. Drie belangrijke schakels zullen echter niet terechtstaan, omdat zij (vermoedelijk) zijn overleden.
Brahim Abdeslam (31), de oudere broer van Salah, pleegde een zelfmoordaanslag op de Boulevard Voltaire in Parijs. Hij had de Franse nationaliteit, maar leefde in Molenbeek. Op veertienjarige leeftijd zou Abdeslam zijn ouderlijk huis in Molenbeek in brand hebben gestoken. Vooraleer hij zich opblies in Parijs, had hij een Seat Leon gehuurd in België. Die wagen werd gebruikt om aanslagen te plegen op restaurants en cafés.
Abdelhamid Abaaoud (28) is afkomstig uit Molenbeek en wordt gezien als de opdrachtgever van de aanslagen in Parijs het brein achter de verijdelde aanslagen in Verviers begin 2015. Hij werd gedood tijdens een politieactie in Saint-Denis, een noordelijke voorstad van Parijs, in november 2015.
Oussama Atar (37) uit Laken is de broer van Yassine Atar. Hij stond aan het hoofd van de cel binnen IS die zelfmoordterroristen uitstuurde en wordt beschouwd als het brein achter de aanslagen in Parijs en Brussel. Naar alle waarschijnlijkheid kwam hij om bij een luchtaanval in Syrië in november 2017.
Aanslagen Parijs
Lees meer over: Brussel , Justitie , Aanslagen Parijs , proces aanslagen Parijs , Brahim Abdeslam , Salah Abdeslam , aanslagen Parijs