Gedetineerden zullen vanaf volgend jaar voor hun vrijlating psychologisch gescreend worden. Dat zal vanaf 2019 gebeuren in een forensisch psychiatrisch observatiecentrum in Sint-Gillis. Federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) trekt daar 1,5 miljoen euro voor uit.
Psychiatrisch observatiecentrum komt in Sint-Gillis
Daarover berichtten De Morgen en VRT dit weekend.
Het observatiecentrum was sowieso al gepland zodat onderzoeksrechters verdachten kunnen laten onderzoeken op hun toerekeningsvatbaarheid. Nu zegt minister Geens dat ook gedetineerden er zouden moeten passeren, als ze op het einde van hun straf tekenen vertonen van psychiatrische stoornissen.
"De bedoeling is om te kijken of gewone gedetineerden die psychiatrische problemen ontwikkelen en die niet aan de juiste behandeling zijn onderworpen, alsnog geïnterneerd moeten worden. Dat wil zeggen: behandeld worden als zorgbehoevende patiënten eerder dan als gevangenen", zegt Geens aan de VRT.
17 specialisten, 30 plaatsen
Het centrum in Sint-Gillis zal 30 plaatsen bevatten, schrijft De Morgen. Aangezien de observatieperiode maximaal twee maanden bedraagt, kunnen per jaar 180 verdachten en veroordeelden geobserveerd worden. Daarvoor stelt justitie 17 gespecialiseerde personeelsleden aan, onder wie een psychiater.
De stichting van een observatiecentrum was aanvankelijk gepland voor januari 2016 op een gevangeniscampus in Haren, maar die bouw liep vertraging op. Minister Geens voorziet de verwezenlijking nu in 2019 in Sint-Gillis.
Lees meer over: Sint-Gillis , Justitie , Samenleving , Koen Geens , psychiatrisch observatiecentrum , ontoerekeningsvatbaar , gevangenis van Sint-Gillis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.