| Salah Abdeslam (archiefbeeld).

Salah Abdeslam doorbreekt zwijgrecht toch

© Belga
30/03/2022
Updated: 30/03/2022 18.20u

Op dag 102 van het proces over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs heeft Salah Abdeslam besloten zich te beroepen op zijn zwijgrecht, om vervolgens toch enkele vragen te beantwoorden.

Claire Josserand-Schmidt, advocaat van de burgerlijke partijen, diende Abdeslam wel van antwoord, omdat hij haar dat eerder beloofd had. "De burgerlijke partijen willen u geen vragen stellen om u in de val te lokken, maar om te proberen om te begrijpen, om u te begrijpen", drong Josserand-Schmidt aan. Na twee uur stilzwijgen bij de vragen van het hof, de aanklagers en de eerste advocaten van de burgerlijke partijen, sprak hij dan toch.

Abdeslam vertelde dat hij pas op 11 november, twee dagen voor de aanslagen, aan een bommengordel begon te denken, toen hij van zijn broer Brahim Abdeslam hoorde dat Abdelhamid Abaaoud in België is en hem wil ontmoeten. "Ik ben niet helemaal doorgegaan", zei Abdeslam. "Ik heb ervan afgezien mijn gordel in te schakelen, niet door lafheid, niet door angst, maar ik wilde niet, dat is alles."

Waarom had Abdeslam verteld dat de gordel niet werkte? "Is dat een leugen dan?", vroeg de advocaat. Dat bevestigde Abdeslam. "Ik schaamde me dat ik er niet mee was doorgegaan. Ik had schrik voor de blik van de anderen. Ik was 25 jaar oud. Dat is het, het is het feit dat ik me schaamde, heel eenvoudig", alvorens zich weer in stilzwijgen te hullen.

Een deskundige van de politie lichtte toe dat de bommengordel die Abdeslam in de nacht van 13 november 2015 achterliet in Montrouge, een banlieue van Parijs, niet werkte. Abdeslam verbrak nog één keer zijn stilzwijgen om te verduidelijken dat hij de batterij en de drukknop zelf had verwijderd, voor hij de vest achterliet.

Aanvankelijk wilde hij zwijgen

"Goedendag meneer de voorzitter, dames en heren van het hof. Vandaag wens ik gebruik te maken van mijn zwijgrecht," begon Abdeslam bij de start van het proces. "Dat is uw recht," antwoordde de voorzitter, "maar het was helemaal niet voorzien. U heeft uzelf verklaard tot nu toe, dus we begrijpen het niet." De voorzitter was zichtbaar teleurgesteld, meldden journalisten vanuit de rechtszaal.

"Het een absoluut recht, het zwijgrecht, maar sta me toe aan te dringen, het is belangrijk voor iedereen," probeerde de voorzitter nogmaals. "Ook ik wil erop aandringen: ik wens me vandaag niet uit te drukken," zei Abdeslam. "Het is een recht dat ik heb, ik hoef me daarvoor niet te verantwoorden," zei hij nog.

"Ik heb zes jaar gezwegen, dat was niet makkelijk. Het was het standpunt dat ik wilde innemen aan het begin van het proces. Maar ik ben van gedachten veranderd, ik heb antwoorden gegeven. Ik heb me ook uitgedrukt voor de slachtoffers, met respect. Ik kan voortaan niet meer spreken," aldus Abdeslam.

Abdeslam is de enige overlevende van het commando van terreurgroep IS dat 130 dodelijke slachtoffers en honderden gewonden eiste. Hij riskeert levenslang voor de terroristische misdaden waarvan hij beschuldigd wordt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni