Twee Brusselse moslims slepen de financierende vzw achter de Moslimexecutieve voor de rechter. De Moslimexecutieve is bedoeld om alle Belgische moslims te vertegenwoordigen, maar dat is volgens de twee Brusselaars niet het geval. “Het is een vzw onder vrienden,” zegt hun advocaat.
Twee Brusselse moslims dagvaarden Moslimexecutieve: ‘Ondemocratisch orgaan’
Het gaat om Abdelilah M’Rabet Abdellaoui uit Molenbeek en Mohamed El Farhaoui uit Schaarbeek. Zij zijn bestuurslid van enkele Brusselse moskeeën, waaronder de grote (niet-erkende) Al-Khalil-moskee in Molenbeek. Beide heren zijn ook lid van de Moslimexecutieve.
“Volgens een koninklijk besluit uit 2016 zijn alle leden van de executieve automatisch lid van de algemene vergadering van de vzw – tenzij ze dat zelf niet willen. Toch is aan mijn cliënten gezegd dat ze geen lid mochten zijn van die vergadering,” zegt hun advocaat Georges-Henri Beauthier. Het gaat om de vzw Collège de l'Exécutif des Musulmans de Belgique (CEMB), die de financiën van de Moslimexecutieve beheert.
De twee zouden niet zijn uitgenodigd voor de bestuursvergaderingen en tijdens de coronaperiode zou er zelfs nog amper vergaderd zijn, vertelt Beauthier. “Dit orgaan werkt absoluut niet democratisch. Het is een vzw onder vrienden.”
Buitenlandse inmenging
Volgens de advocaat vertegenwoordigt de vzw achter de Moslimexecutieve vandaag "vooral moskeeën onder Marokkaanse of Turkse invloed". "Moskeeën die onafhankelijk willen werken, zijn veel minder vertegenwoordigd in de algemene vergadering," zegt Beauthier. “Daartegen willen mijn cliënten strijden. We willen tonen dat we niet verder willen met een algemene vergadering die slecht verkozen is."
De dagvaarding is vandaag voorgesteld tijdens een persmoment in Brussel. Op 13 mei wordt de voorzitter van de Moslimexecutieve en van de vzw, Mehmet Üstün, verwacht voor een eerste verhoor in de rechtbank. "We wilden wachten tot na de ramadan," zegt Beauthier.
Geen erkenning
Federaal justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) startte in februari een procedure om de erkenning van de Moslimexecutieve in te trekken, dit na herhaalde bezorgdheden over hun onafhankelijkheid en transparantie. “Deze zaak is bedoeld om bijkomende druk te zetten op de overheid," zegt de advocaat. "Het is niet de bedoeling om de algemene vergadering te schrappen, want die bepaalt net veel op vlak van financiering. Alleen moet dat orgaan democratisch worden en alle moskeeën van België vertegenwoordigen."
Zijn twee cliënten zouden ook graag lid worden van het nieuwe orgaan, klinkt het nog.
Mehmet Üstün van de Moslimexecutieve was nog niet bereikbaar voor een reactie.
Lees meer over: Justitie , Moslimexecutieve